fbpx
Skip to main content
korona virus

Vodite računa o mejl porukama o distribuciji zaštitne opreme

Foto: Profimedia/ilustracija
Velika opasnost...

Da sajberkriminal ne poznaje granice i da sajberkriminalci nemaju obzira znali smo i ranije. Međutim, stvari su otišle dotle da je internetom počeo da kruži mail u kome se navodno govori o distribuciji zaštitne opreme zbog Covid-19 pandemije. No, pripazite se dobro jer se u ovoj mail poruci zapravo krije opasan virus!

korona virus
korona virus
Foto: Profimedia

Lažni poziv firmama da se prijave

O čemu je zapravo reč? Mail o kome je reč je navodno upućen iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” i u njemu se govori da je, u skladu sa navodnom direktivom vlade, spremna besplatna distribucija zaštitne opreme svim registrovanim kompanijama i preduzećima u Srbiji. Potom se svi pozivaju da popune priloženi obrazac, te daju tačne informacije o zaposlenima u kompaniji.

PRAVA SITNICA: Nećete verovati kolika je "plata" Elona Maska

PRAVA SITNICA: Nećete verovati kolika je "plata" Elona Maska

Prodavali štit od 5G mreže, a slali USB drive od 128 MB

Prodavali štit od 5G mreže, a slali USB drive od 128 MB

Epic gejm stor poklanja još jednu odličnu video igru

Epic gejm stor poklanja još jednu odličnu video igru

Dakle, ne samo da ovaj mail sadrži opasan virus, već dalje sajberkriminalci mogu na razne načine zloupotrebljavati podatke o vašim zaposlenima. Dobro obratite pažnju i nemojte odgovarati na mail, otvarati priloge, niti predavati bilo kakve podatke.

Naoko autentično

Dodatni problem pravi i to što mail deluje prilično autentično, sa vrlo jasnim i istaknutim logotipima Instituta Batut, kao i Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Osim toga, u mail-u su se sajberkriminalci pozvali na realne osobe, odnosno zloupotrebljena su imena stvarnih ljudi koji rade u zdravstvu, s tim što nisu zaposleni u Institutu Batut, već u drugim organima ministarstva zdravlja, tako da je to napravilo dodatni problem, pre svih tim osobama koje su ni krive ni dužne sada isturene u prvi plan javnosti. Njihova imena su poznata redakciji, ali ih nećemo objavljivati kako im ne bismo nanosili dodatnu štetu i stres.

Odeljenje za visoko-tehnološki kriminal MUP-a je obavešteno i krenulo je u akciju. Nadamo se da će istraga dati rezultata i da će oni koji su pokušali da brutalno zloupotrebe pandemiju, imena doktora, kao i institucije domaćeg zdravstva u kratkom roku biti privedeni pravdi. Do tada – pazite se ukoliko dobijete mail poruku opisane sadržine, svakako ga nemojte otvarati, niti davati bilo kakve podatke!

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
24 Beograd