fbpx
Skip to main content
čovek meri temperaturu

VODITE RAČUNA: Ovaj video pokazuje kako se bacili šire vazduhom

Foto: Profimedia/ilustracija
Neverovatno...

Šta se dešava kada kašljete? Uz pomoć takozvanog Šliren (Schlieren) ogledala, istraživači su prikazali ono što je inače nevidljivo za čovekovo oko – vazdušne struje u prostoriji. Kratak film impresivno demonstrira zašto bismo svi trebalo da pratimo preporuke Svetske Zdravstvene Organizacije o tome kako da se štitimo od koronavirusa.

Nema dovoljno dobre zaštite

Video počinje siluetom čoveka koji isprva normalno diše, a zatim kreće da jako kašlje. U prvom delu videa ne prekriva usta, a na svakom sledećem delu, dok kašlje ili ih prekriva na određen način ili kašlje u određen tip maske. Na tim primerima jasno se vidi, da ne postoji dovoljna zaštita od bacila za bilo koga ko je u blizini ako je osoba zaražena.

KONAČNO: Stigao "dark mode" za desktop verzije

KONAČNO: Stigao "dark mode" za desktop verzije

JEZIVO! Evo koliko dugo se korona virus zadržava na MOBILNIM TELEFONIMA! Nova saznanja naučnika

JEZIVO! Evo koliko dugo se korona virus zadržava na MOBILNIM TELEFONIMA! Nova saznanja naučnika

LEPO: Mikrosoft Teams dostigao 44 miliona korisnika

LEPO: Mikrosoft Teams dostigao 44 miliona korisnika

Ispostavlja se da je, poput preporuka stručnjaka najefikasniji način zaštite drugih da bolesna osoba kašlje u lakat. Zabrinjavajuće je koliko čak i maske služe kao slaba mera sigurnosti pri kašljanju ili kijanju kroz njih, a interesantno je da je bezbednija hiruška maska od one namenjene odbrani od zagađenog vazduha.

Ovakav ogled je napravljen u specijalnim uslovima, na stručnoj opremi kakvo je Šliren ogledalo, inače to ne bismo mogli da vidimo. Postoje samo četiri takva na svetu, a svako se koristi u drugačijoj oblasti. Ovo se korisiti za merenja kretanja vazduha u unutrašnjosti, kako bi se videlo kako unutrašnje struje reaguju na ljudsko telo, sa ciljem da se optimizuje energetska efikasnost u prostorijama gde ljudi žive.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd