fbpx
Skip to main content
SAD, Japan

VOZILA BEZ VOZAČA, VEŠTAČKA INTELIGENCIJA, ROBOTI! Ovako izgleda japanski pamenti grad budućnosti (VIDEO)

Foto: Profimedia
Izgradnja je već počela, sa ciljem da pametni grad bude živa laboratorija za testiranje primene novih tehnologija...

Japan nam je oduvek bio poznat kao zemlja napredne tehnologije i "futurističkih" stvari, a sada su u toj zemlji su rešili da i zvanično izgrade pametni grad budućnosti. Naselje koje niče iz temelja postaće živa laboratorija za testiranje primene novih tehnologija, kao što su samovozeći automobili i roboti.

Glavne izvore električne energije predstavljaće hidrogenske gorivne ćelije i solarni paneli, a u gradu će postojati tri vrste ulica: za pešake; za bicikle, trotinete i skutere; i treća za samovozeća vozila. Za dostavu će biti zaduženi autonomni elektirčni šatl kombiji.

Grad će u potpunosti biti okrenut smanjenju "ugljničnog otiska", pa će tako glavni građevinski materijal za kuće biti drvo.

Zdravlje stanovnika će u kućama nadzirati veštačka inteligencija, dok će raznovrsni roboti pomagati ljudima u obavljanju svakodnevnih poslova.

Izgradnja grada budućnosti počela je na lokaciji nekadašnje Toyotine fabrike nedaleko do Tokija i trajaće pet godina. Nakon tog perioda, tamo će se nastaniti prvih 360 stanara: starijih ljudi, porodica, naučnika i pronalazača-inovatora.

SAD, Japan
SAD, Japan
Foto: Profimedia

Kada bude potpuno završen, eksperimentalni pametni grad budućnosti će imati 2.000 stanovnika.

 

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd