fbpx
Skip to main content
windows 10

Windows 10 i opasnost od piratskih sajtova

Foto: Profimedia
Upozoravaju...

Kompanija Microsoft izdala je još jedno upozorenje za milione Windows 10 korisnika, a ovoga puta se radi o uznemiravajućem povećanju broja napada na korisnike koji različite sadržaje preuzimaju sa piratskih sajtova.

Microsoft logo
Foto: Profimedia/ilustracija

Upozorenje se tiče kako običnih tako i premijum korisnika, a prvo je došlo od američke kompanije Security Intelligence team, koja je opomenu objavila na društvenim mrežama, i korisnike upozorila na novi talas malvera koji vreba iz torrent fajlova. Budući da je većina građana zatvorena zbog pandemije koronavirusa, to se najviše odražava na piratske online servise, te torrent-e, na kojima korisnici, te potencijalne žrtve, pronalaze zabavu. Pored zakonskih problema koji su u vezi sa takvim sajtovima, tu je i opasnost od fajlova koji se preuzimaju na ovaj način, a koji ugrožavaju bezbednost Windows 10 korisnika.

Predviđa se rast na tržitu e-trotineta nakon pandemije

Predviđa se rast na tržitu e-trotineta nakon pandemije

Tviter ukinuo SMS servis

Tviter ukinuo SMS servis

Epl odložio proizvodnju dugoočekivane "dvanaestice"

Epl odložio proizvodnju dugoočekivane "dvanaestice"

Tako je posledica rizičnog ponašanja korisnika to da se napadači sve više koncentrišu na piratske sadržaje, pa se, na primer, među torrent-ima našao i maliciozni VBScript koji nakon napada od pogođenih uređaja pravi mašine za nezakonito rudarenje, koje se odvija bez znanja žrtava. Kao mamci se najčešće koriste popularni filmovi, te drugi sadržaji koji se često preuzimaju, poput filmova John Wick 3 i Contagion.

Napad počinje tako što se maliciozni fajl na uređaj otpremi u okviru istog .zip foldera u kojem je i torrent za film, koji se pokreće u trenutku kada se otvori kompresovani sadržaj. Iako je retko koja pretnja uspela da ugrozi popularnost piratskih sajtova, korisnicima se preporučuje da se drže regularnih sajtova za prikazivanje i preuzimanje sadržaja.

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd