Utorak 19. mar 2024.
Xiaomi pametne naočare

Xiaomi pametne naočare: Kamera, navigacija, poruke, pozivi, prevodilac... sve to na vrh vašeg nosa! (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/Xiaomi
Novi gedžet kineske komapnije dolazi ako direktan odgovor na Ray-Ban Stories pametne naočare, a korisniku nudi mnogo više od Facebookovog modela...

Samo nekoliko dana nakon što je Facebook predstavio svoje pametne naočare Ray-Ban Stories, nastale u saradnji sa poznatim proizvođačem naočara za sunce, stigao je odgovor iz Xiaomija.

Xiaomi Smart Glasses je gedžet koga pokreće ARM procesor sa četiri jezgra koji koristi Android operativni sistem. Uređaj koristi MicroLED tehnologiju prikaza slike, za koju proizvođač tvrdi da ima bolje osvetljenje i duži životni vek od OLED tehnologije.

Kako najavljuje kineska kompanija, njen novi gedžet neće biti sposoban samo za fotografisanje, već će korisniku moći da prikazuje poruke i notifikacije, da obavlja pozive, prikazuje navigaciju, kao i da prevodi tekst u realnom vremenu i prikazuje prevod pred očima korisnika. Tu je i lampica indikatora koja signalizira da je kamera od 5 megapiksela uključena.

Ipak, fotografije snimljene pomoću naočara, da displeju neće biti vidljive u punom koloru. Xiaomi se odlučio da koristi monohromatski displej "kako bi omogućio da višak svetlosti prođe kroz komplikovane optičke strukture".

Iako bi se tako moglo učiniti, ove pametne naočare neće biti samo drugi ekran pametnog telefona. Xiaomi Smart Glasses su samostalno sposobne za obavljanje više funkcija, kao što su odabir pojedinačnih notifikacije ili poruka od pojedinih korisnika koje želite da vam se prikazuju, obaveštanje i alarama vaše "pametne kuće" i slično...

Sistem navigacije može da prikazuje mape i da pokazuje pravac kretanja direktno ispred očiju korisnika, zatim da prikazuje broj i ime kontakta koji poziva, a poziv je moguće primiti, odnosno razgovor obavljati samo pomoću naočara, zahvaljujući ugrađenom mikrofonu i zvučnicima.

Takođe, mikrofon je sposban da "pokupi" govor koji Xiaomijev namenski algoritam može da prevodi u realnom vremenu. Funkcija prevođenja, putem kamere, "radi" i na pisanom i kucanom tekstu, kao i na tekstu snimljenom na fotografijama.

Sve to dolazi u "pakovanju" teškom samo 51 gram, što Xiaomi pametne naočare ipak čini nešto težima od Facebookovog Ray-Ban Stories modela. Kineska kompanija još uvek nije objavila datum zvaničnog predstavljanja, niti cene svog novog i više nego zanimljivog gedžeta.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd