fbpx
Skip to main content
Xiaomi

Xiaomi zaključava nelegalno nabavljene telefone, evo kako da proverite da li je vaš među njima

Foto: Profimedia
Kod koji blokira rad uređaja je postavlje duboko u Xiaomijev MIUI korisnički interfejs, pa mu obični korisnici mu ne mogu ništa

Kompanija Xiaomi je odlučila da prekine praksu kojom je dozvoljavala upotrebu svojih pametnih telefona na onim tržištima za koja nisu primarno namenjena. Zbog toga će Xiaomi telefoni na "nepoželjnim" tržištima biti zaključani.

Ta kompanija, naime, ne želi više da izvozi telefone u određene zemlje, zbog čega su one stavljene na crnu listu. Zato su Xiaomi telefoni koji se koriste na Kubi, u Iranu, Siriji, Severnoj Koreji, Sudanu, kao i na području Krima počeli da "nestaju sa radara". Inače, pomenuta praksa je omogućila da i našim prostorima ima modela ovog proizvođača iz perioda dok on ovde još uvek zvanično nije bio prisutan.

Xiaomi
Xiaomi
Foto: Profimedia

U poruci koja je iznenadila korisnike telefona u pomenutim zemljama Xiaomi navodi da "uslovi poslovanja ne dozvoljavaju prodaju proizvoda na teritoriji na kojoj je pokušana njihova aktivacija", i poziva korisnike da "za više informacija direktno kontaktiraju prodavce".

Zbog ovoga poteza kineske kompanije veliki broj telefona je ili će ostati zaključan, a kako je kod koji blokira rad uređaja postavlje duboko u Xiaomijev MIUI korisnički interfejs, obični korisnici mu ne mogu ništa.

A budući da ovakvih uređaja ima i na području Balkana, ne ni trebalo da čudi ako "zaključavanje" počne da se javlja i kod nas. Zato, ukoliko sumnjate da bi vaš telefon mogao da se nađe među "zaključanima" u Podešavanjima (Settings), odnosno podmeniju O Telefonu (About phone) proverite koju verziju MIUI interfejsa imate (EU, Global ili IN), budući da među onima koji se najčešće zaključavaju najviše ima indijskih (IN) modela.

Ipak, oni koji su na svoje Xiaomi, Redmi ili Poco telefone u "zabranjenim državama" instalirali tzv. "Custom ROM", nemaju ovih problema i mogu da nastave da koriste svoje uređaje.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd