fbpx
Skip to main content
SpaceX

Za ovo lansiranje kažu da je novi početak zlatnog doba istraživanja svemira

Foto: Profimedia
Lepa vest...

Kompanija SpaceX uspela je da u kosmos pošalje dvojicu astronauta agencije NASA, te je postala prva privatna kompanija koja je ljudska bića poslala u orbitu, a nakon skoro deset godina od kada je poslednja svemirska ekspedicija poletela sa tla Sjedinjenih Američkih Država.

Naime, kosmonauti Doug Hurley i Bob Behnken poleteli su ka Internacionalnoj svemirskoj stanici, te tako započeli istorijski let, ali i novi poslovni model za agenciju NASA, koja više neće biti vlasnik kosmičkih letelica, već će plaćati ta „taksi servis“ koji nudi SpaceX. Poželjno je da u igru uđu i druge kompanije, i tako prošire ponudu, a među prvima Boeing koji već pregovara sa agencijom.

Ovim potezom se završava i saradnja sa Rusijom, tako da Soyuz raketa više neće igrati važnu ulogu u američkim kosmičkim misijama. Taj „detalj“ iskoristio je i predsednik Donald Trump, koji je došao na Floridu da prisustvuje lansiranju, te tom prilikom izjavio da su „njegovi prethodnici zemlju ostavljali na milost i nemilost stranim kosmičkim agencijama, ali da to više nije slučaj, budući da su američki kosmonauti u kosmos poleteli američkom raketom“.

PRAVA SITNICA: Nećete verovati kolika je "plata" Elona Maska

PRAVA SITNICA: Nećete verovati kolika je "plata" Elona Maska

Prodavali štit od 5G mreže, a slali USB drive od 128 MB

Prodavali štit od 5G mreže, a slali USB drive od 128 MB

Epic gejm stor poklanja još jednu odličnu video igru

Epic gejm stor poklanja još jednu odličnu video igru

Raketa Falcon 9 je Zemlju napustila 30. maja u 15 časova i 22 minuta po lokalnom, te 21 čas i 22 minuta po srednjoevropskom vremenu, a do Internacionalne svemirske stanice bi trebalo da stigne nakon 19 sati leta. Kapsula Crew Dragon se od rakete odvojila 13 minuta nakon lansiranja i ušla u orbitu, a nakon što je zbog olujnog nevremena u blizini svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu, lansiranje je u sredu 27. maja odloženo 17 minuta pre poletanja. Falcon 9 je lansiran s iste platforme s koje je 2011. u svemir otišao posljednji NASA-in shuttle kojim je upravljao upravo Hurley.

Trenutak poletanja opisan je kao početak novog zlatnog doba svemirskih istraživanja.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd