fbpx
Skip to main content
Ajfon

Zaposlio se u fabrici u kojoj se prave AJFONI da bi video kakvi su USLOVI RADA: Evo šta je otkrio!

Foto: Profimedia/ilustracija
Šest meseci u fabrici u Šangaju!

Veoma je moguće da je baš u izradi vašeg Ajfona radio Dedžian Zeng jer je proveo šest meseci radeći u fabrici u Šangaju gde nastaju ovi popularni telefoni kako bi ispitao odnos prema zaposlenima. Njemu nije bio cilj da zaradi 125 dolara nedeljno, već je otišao tamo da vidi iz prve ruke u kakvim uslovima radnici rade.

U leto 2016. godine on se pojavio na vratima kompanije tajvanskog Pegatrona, poznatog i kao Čangšuo, pokazao je svoje isprave, prste koji su bili netaknuti i zdravi i izrecitovao je engleski alfabet. Za samo 30 sekundi on je ušao u fabriku. Tri dana kasnije, posle fizičkog testa i mnogo papirologije, on je potpisao ugovor i počeo da zavija male šrafove uz pomoć mašine na poleđini Ajfona 6 i 7 kako bi osigurao njihov minijaturni zvučnik. Zavijao je 1.800 šrafova dnevno.

VAŽNO UPOZORENJE: Ako KLIKNETE NA OVO na vašem androidu, odmah ćete IZGUBITI 1000 evra (FOTO)

Kao i njegove kolege, on je odlazio na posao u roze jakni i plavoj kapi, gde je provodio 12 radnih sati. Na svakih dva sata imali su pauzu od po 10 minuta, 50 minuta pauzu za ručak i 30 minuta za večeru koje nisu plaćene. Kada se prijavio za noćnu smenu, bio je smešten u spavaonicu sa 7 drugih muškaraca starosti od 18 do 28 godina. Ostao je na ovom poslu 6 nedelja i nakon toga je dao intervju o tome Karnegijevom savetu za etiku i internacionalne poslove.

Apple logo
Foto: Profimedia/ilustracija

Iako je fabrika od 2016. godine uspela da se izbori za neke regulative sa gradom, radnici su zaradili u toj godini 23 odsto manje nego u prethodnoj. Fabrika je pri povećanju plata eliminisala troškove kompenzacije za hranu i neke bonuse.

- Pretpostavili smo da će ove promene u plati i troškovima rezultirati štrajkom, što je jedan od razloga zašto smo bili tamo. Ali štrajka nije bilo, rekao je Zeng.

Za vlasnike fabrike potpuno je normalno da radnici stalno odlaze i dolaze. Nije im strano da radnici ostaju po nedelju dana ili dve i onda daju otkaz. U takvim situacijama njihovi menadžeri koji su mnogo bolje plaćeni nemaju nikakvu inicijativu. On je ukazao na to da postoje i drugi načini da se poboljša kvalitet uslova za radnike u fabrikama koje proizvode stvari koje Amerikanci vole da kupuje.

- Iz mog iskustva sam video, da svaki put kada Epl dođe na reviziju u fabrici se oseti anksioznost. Njima je stalo do toga i zbog toga su svi nervozni, dodao je.

 

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd