fbpx
Skip to main content
žena za računarom

Zašto "loading bar" nikada ne pokazuje tačno koliko je ostalo? (VIDEO)

Foto: Profimedia
Jeste li primetili da, kada se nešto učitava na računaru, traka se nikada ne popunjava jednakom brzinom, već zastajkuje i "preskače" procente?

Jutjuber Tom Skot odlučio je da reši ovu malu "misteriju" u svom video-snimku.

"Instaler će morati da preuzme određene datoteke sa interneta, dekompresuje ih, a onda da ih sačuva, istovremeno menjajući ili brišući datoteke koje već postoje. Možda će i uneti neke promene u sistemska podešavanja", objašnjava Skot.

Kako kaže, teoretski, programer bi mogao približno da izračuna koliko će vremena trajati svaki od tih procesa, a zatim da u skladu sa tim napravi i "loading bar" da bude precizniji. Ipak, stvar je u tome što sve zavisi od računara na kom se program instalira.

žena za računarom
žena za računarom
Foto: Profimedia

"Preuzimanje će varirati u zavisnosti od brzine interneta, dok će na dekompresiju uticati procesor računara, a na čuvanje datoteke utiče brzina diska. Čak i kada bi se "loading bar" učitavao na osnovu veliine sačuvanih podataka, to i dalje ne bi bilo precizno, jer za manje, logčno, treba i manje vremena", dodaje Skot.

Zaključio je time da zapravo nije toliko ni važno da "loading bar" bude precizan i tačan.

"Mislim da je dobro što loading bar postoji, jer vam nagoveštava da se nešto zaista događa. I pored toga, njegov najvažniji zadatak je da zapravo budete sigurni da je proces u toku", kaže jutjuber.

 

SD vesti

Vremenska prognoza
Slaba kiša
15 Beograd