fbpx
Skip to main content
mobilni telefon

VAŽNO PITANJE! Evo šta naučnici kažu o štetnosti zračenja mobilnih uređaja!

Foto: Profimedia
Tri različita istraživanja.

Studija sprovedena na Nacionalnom zdravstvenom institutu SAD, došla je do zaključka da normalno zračenje smartfona nije štetno po ljude. Da bi to dokazali, naučnici su grupu pacova ozračili 2G i 3G radiofrekvencijama. Rezultati su pokazali da im nije naškodila ni povećana doza radijacije.

U drugoj studiji, muški pacovi ozračeni 3G i 2G zračenjem dobili su rak na srcu, dok ženski nisu. U trećoj studiji ni ženke niti mužjaci nisu pretrpeli nikakav štetan uticaj po zdravlje, iako ih je ozračilo mnogo više radijacije nego što diktiraju standardi za mobilne uređaje. 

U studiji koja je pratila razvoj potomstva, ženke i mladunci su imali smanjenu težinu, ali su narasli do pune veličine, a životni vek im je bio duži nego kod pacova koji nisu bili izloženi zračenju. 

Telefon
Foto: Profimedia

U komentarima studije naglašeno je da se iskustvo pacova ne može preslikati na ljude, s obzirom na to da su eksperimentalne životinje bile ozračene po celom telu, dok u slučaju ljudi zračenje najdalje ide od glave do bokova. 

Takođe, treba naglasiti da testiranje nije bilo vršeno 4G frekvencijama, što znači da potencijalni rizik prouzrokovan 3G i 2G radiotalasima ne mora nužno biti u vezi sa LTE-om, prenosi Tportal. 

Raspravi o štetnosti mobilnih uređaja tako se još ne nazire kraj. Laboratorijska istraživanja daju samo ograničene ili površne informacije, o čemu svedoče manje-više svi rezultati dugoročnih eksperimenata. 

Jednio što najnoviji rezultati istraživanja dokazuju je to da izlaganje zračenju nema nikakvih kratkoročnih posledica.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
6 Beograd