fbpx
Skip to main content
Vojimir Dedeić

AKADEMSKI VAJAR - VOJIMIR DEDEIĆ: Život je čudo, od nas zavisi kako ćemo ga prepoznati!

Foto: Youtube Printscreen/TV Bačka Vrbas/VRBAS.net
Ljubav prema umetnosti jača od svega...

Za akademskog vajara Vojimira Dedeića 2016. godina ostaće upamćena kao godina u kojoj je obeležio 40 godina od prve samostalne izložbe. Povodom obeležavanja četvrte decenije, u Galeriji Kulturnog centra Vrbas izloženo je 25 skulptura i objekata Vojimira Dedeića. Ovaj važan kulturni događaj bio je povod za razgovor sa našim istaknutim akademskim umetnikom.

Ljubav prema umetnosti Vojimiru Dedeiću rodila se u najranijem detinjstvu, još u osnovnoj školi. Ključan trenutak koji mu je odredio umetnički put bio je polazak u srednju umetničku školu u Herceg Novom.

Zadužbina Ive Andrića obeležila 40 godina rada

-  Susret sa drugovima sličnim po interesovanju i predavačima kao što su: Đorđe Pravilović i Luka Berberović mi je potvrdio ispravnost mog životnog opredeljenja - priča Vojimir Dedeić za portal Srbija Danas.

Tokom četiri decenije umetničkog rada Vojimir Dedeić je imao više od pedeset, samostalnih ili grupnih izložbi, koje su pobudile veliko interesovanje publike ali i kritike.

 Među mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, posebnu važnost za našeg istaknutog umetnika ima izložba u Novom Sadu 1996. godine u Muzeju savremene likovne umetnosti.

- Izložba u Novom Sadu 1996. godine u Muzeju savremene likovne umetnosti kojom sam započeo izlaganje ciklusa skulptura-objekata (a koji još uvek traje) označila je potvrdu mog interesovanja.

Vojin Dedeić
Foto: Privatna arhiva

Vojimir Dedeić živi i radi u Vrbasu kao profesor likovnog vaspitanja u Gimnaziji „Žarko Zrenjanin“. Za našeg istaknutog vajara rad u školi sa tradicijom dugom 200 godina predstavlja zadovoljstvo tim povdom pitali smo ga šta je presudilo da se opredeli za prosvetno-pedagoški rad.

- Mladost je maštovita, bliska svakom  umetniku. Raditi u takvoj sredini bilo je logično i prihvatljivo. Usmeravati one koji su spremni da prihvate sugestije i uživati u razbuktaloj mašti mladih ljudi bilo je odlučujuće, kaže Vojimir Dedeić.

ZIMSKA ČAROLIJA U KOMBANK ARENI: "Petar Pan na ledu" od večeras u Beogradu! (FOTO)

Sa našim sagovornikom razgovarali smo i o mladima u Srbiji i koliko je teško kod današnje omladine probuditi interesovanje prema umetnosti.

- Ljubav prema umetnosti nije uslovljena ni vremenom ni prostorom. Talenat prati ljubav prema umetnosti i radu. Umetnici rade, stvaraju u svim vremenima pa i u ovim – turbulentnim. To dokazuje pojava velikog broja talentovanih slikara i vajara.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
11 Beograd