fbpx
Skip to main content
Borislav Pekić

ČOVEK JE KOMPROMIS IZMEĐU ŽIVOTINJE I BOGA: Neprevaziđeni citati Borislava Pekića

Foto: Youtube printscreen/Duklja-Zeta-Crna Gora
Pitanje čoveka kod njega je centralno.

Verovatno najintrigantnija ličnost srpske književnosti XX veka je Borislav Pekić, pisac koji je imao buran život provukavši neke njegove segmente kroz svoj ogromni literarni opus.

ČOVEK SAMO SRCEM DOBRO VIDI, SUŠTINA SE OČIMA NE DA SAGLEDATI: Najlepši citati iz "Malog princa"

Njegova dela bez obzira na to da li su romani, pripovetke ili eseji, u svojoj suštini su filozofsko-antropološka razmatranja začinjena ironijom koja je unosila dozu humora, u inače mračne teme totalitarizma koje su ga okupirale.

U citatima, kao literarnoj mikrocelini, mogu biti satkane velike mudrosti, ali često su to rečenice otrgnute od šire celine koje tako odvojene gube pravi smisao, što kod Borislava Pekića nije slučaj. Oni su ovde mudrosti o duhovnom entitetu ljudskog bića. Pošto je pitanje čoveka kod njega centralno, treba izdvojiti one citate koji ga oslikavaju najbolje.

NE POSTOJE RUŽNE ŽENE, SAMO ONE LENJE: Ovako je govorila legendarna Koko Šanel

"Čovek potopljen u stvarnost gubi od kritičke moći koliko je teška njime zauzeta stvarnost."

"Čovek se ne bori s rupom iskopanom na pogrešnom mestu, nego s budalama koje su je iskopale. Rupu jednostavno zatrpava."

"Treba gledati pravo. Jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih. Jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo nego kuda idemo."

"Čovek ima sve što je potrebno za osvajanje Univerzuma, sve kreativne sposobnosti, imaginaciju, neograničeni egocentrizam, bezobzirnost i prema sebi i prema svim drugim oblicima egzistencije, nagon za održanjem, strah od smrti i osećaj izabranosti, iluziju pozvanja."

Borislav Pekić
Foto: Youtube printscreen/Duklja-Zeta-Crna Gora

"Prvi čovek postao je s prvom maskom koju je stavio na svoje lice, da dočara demone i umilostivi bogove. Ovu lošu naviku nije izgubio ni do danas. Ima političara koji prostu činjenicu pozorišnog porekla čoveka ne bi smeli da zaborave!"

"Čovek je kompromis između životinje i Boga."

"Humana skrama koja čoveka odvaja od zveri tanja je od daha na ogledalu, i u ogledalo se neprestano mora duvati ako želimo da se ona održi."

"Šta je čovek bez prošlosti? – Srećan."

"Trebalo bi zaista da postoji vreme za sve, kao što kaže Propovednik, ali da u tom vremenu ne budemo sposobni da se obmanjujemo izgovorima."

"Kad se rađa čovek ne zna šta dobija. Kad umre ne zna šta gubi. U oba slučaja pred njim je i iza njega –neizvesnost."

"Čovek mora osetiti istoriju u sebi, da bi je stvarao izvan sebe."

Pročitajte i:

SD citati

SD vesti

SD događaji

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd