fbpx
Skip to main content
Franc Kafka

KAFKIN INTIMNI ZAPIS: Uhodim je da je ne bih sreo!

Foto: Instagram printscreen/franz____kafka
Druga strana praškog pisca.

Iako je za svakoga pomisao na Franca Kafku povezana sa sumornim i bizarnim svetom iz njegovih priča, veliki praški pisac ostavio je za sobom, u svojim dnevnicima i pismima, mnogo intimnih zapisa o svojim unutrašnjim nemirima i ljubavnim jadima. Mnogi od njih savršen su prikaz otuđenih ljudskih odnosa koji su naročito uzeli maha u decenijama nakon što su napisani. Poput ovog:

LOVAC U ŽITU TI ŠALJE PORUKU: Život je igra koja se igra kako pravila zahtevaju!

 

A post shared by franz kafka (@franz____kafka) on

„Volim je i ne mogu sa njom da razgovaram, uhodim je da je ne bih sreo.

RAZMIŠLJANJA SUVIŠNOG ČOVEKA: 10 citata Mihaila Ljermontova!

Voleo sam devojku koja je i mene volela, ali morao sa da je ostavim. Zašto? Ne znam. Bilo je to kao da je okružena oružnicima koji su koplja držali napolje uperena. I kada bih joj se približio, naleteo bih na šiljke, bivao ranjen i morao da uzmaknem. Mnogo sam stradavao.

 

A post shared by Müzeyyen.. (@matdusler) on

Da li je za to devojka bila imalo kriva?

BODLER O ŽENAMA: Najrazdražljivije zadovoljstvo i najplodniji bol!

Ne verujem, ili sam čak siguran da nije. Poređenje od maločas nije bilo potpuno, pošto sam i ja bio okružen oružnicima koji su koplja držali okrenuta unutra, naime prema meni. Kad god bih se primakao devojci, naleteo bih najpre na koplja svojih oružnika, već tu je moje napredovanje bilo zaustavljeno. Možda do devojčinih oružnika nikad nisam ni dospeo, pa ako bi trebalo da sam i dopro, onda to već krvareći od svojih kopalja i bez svesti.

 

A post shared by Norhayati Yusof (@roni_yusof) on

Da li je devojka ostala sama?

Saveti Virdžinije Vulf za "obične čitaoce"

Ne, neko drugi je prodro do nje, lako i ničim sprečavan. Iscrpljen sopstvenim nastojanjima, gledao sam na to onako ravnodušno kao da sam vazduh kroz koji su se njihova lica nagla jedno na drugo u prvom poljupcu.”

 

A post shared by Rene Magritte (@yourrenemagritte) on

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
8 Beograd