fbpx
Skip to main content
Lozovik

LOZOVIK: Održane 15. Bele poklade

Foto: Dušan Marić
Povodom istoimenog hrišćanskog praznika

Danas je u Lozoviku kod Velike Plane 15. put održana tradicionalna manifestacija Bele poklade, povodom istoimenog hrišćanskog praznika, koji je u pravoslavnom crkvenom kalendaru poznat i kao Bela nedelja, Velike poklade ili Proštene poklade, jer se na ovaj dan opraštaju svađe i uvrede.

Lozovik
Lozovik
Foto: Dušan Marić

Naime, smatra se da u veliki Uskršnji post, koji počinje u ponedeljak i traje šest nedelja, treba ući bez greha i neraščišćenih računa.

Poreklo Poklada vezano je za pagansko obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća, koje je hrišćanska crkva prihvatila i sebi prilagodila.

Lozovik
Lozovik
Foto: Dušan Marić

Povorka lokalnih mladića obučenih u tradicionalna ratnička odela, sa maskama na glavama, među kojima su preovladavale one sa rogovima, prošla je kroz skoro sve lozovičke ulice, usput svirajući u instrumente i svraćajući u pojedine kuće  "na čašicu razgovora".

Lozovik
Lozovik
Foto: Dušan Marić

Procesija je završena posle pet časova preskakanjem vatre, u prisustvu više stotina znatiželjnih građana i pedesetak fotografa iz nekoliko foto-klubova.

Uporedo se u porti Crkve svetih apostola Petra i Pavla odvijao kulturno-umetnički program u izvođenju omladinskog ansambla KUD „Radica Ranković“ i nadmetanje u spremanju gulaša i riblje čorbe u kotliću, u kojem su učestvovale ekipe iz Lozovika, Krnjeva, Smederevske Palanke, Bresja, Smedereva i drugih susednih mesta.

Lozovik
Lozovik
Foto: Dušan Marić

Učesnici manifestacije su posetili zavetni hrast lužnjak koji se nalazi u šumi koja raste oko crkvene porte. Predanje kaže da je staro drvo izniklo u vreme kad je Despot Stefan Lazarević zidao Smederevo. Njegovo stablo sa korenjem se može obići u dvadeset koraka.

Pročitajte i:

SD događaji

SD vesti

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd