fbpx
Skip to main content
Pavle Vuisic

NEDELJA PAVLA VUISIĆA "Volim samo one zbog kojih ne moram da se odričem sebe da bi im se dopao"

Foto: Youtube Printscreen/Greatjakuza
Sećanja na legendarnog glumca.

U Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" organizovana je "Nedelja Pavla Vuisića" u okviru koje su posetioci mogli da obiđu legat legendarnog glumca, pogledaju filmove u kojima je igrao i uživaju u njegovoj poeziji.

"Adligat" čuva legat velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta i njegove supruge, Mirjane Vuisić, koji je deo stalne muzejske postavke na Banjici.

VRAĆA SE U VELIKOM STILU: Sofija Loren ponovo snima - u devetoj deceniji života

VRAĆA SE U VELIKOM STILU: Sofija Loren ponovo snima - u devetoj deceniji života

Održana završna konferencija projekta "Kultura bez granica" (FOTO)

Održana završna konferencija projekta "Kultura bez granica" (FOTO)

U legatu se može videti mnoštvo ličnih predmeta Pavla Vuisića kao na primer set njegovih lula, ključevi sa ključem kamiona koji je vozio u "Kamiondžijama", ljubavna pisma supruzi, svojeručno iscrtavani nacrti za pravljenje brodova, poezija koju je ispisivao u hodu i često bacao, a supruga sakupljala.

Film ''Maratonci trče počasni krug''
Film ''Maratonci trče počasni krug''
Foto: Youtube Printscreen/Preporuka Filmova

Scena iz legendarnog filma Slobodana Šijana ''Maratonci trče počasni krug'' .

Jedan od najznačajnijih eksponata svakako je Vuisićev originalni testament u kome on zahteva da mu "šestorica popova pjevaju na sahrani, ali u sebi tako da ih on ne čuje" i da mu "nijedan komunist ne drži govora, ali niti jedne riječi ne progovori, jerbo ću se u grobu prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svetu, j... mater".

- Kako je Pavle Vuisić žudeo za tim da ga novinari, a i svi ostali ostave na miru, odlučili smo da ove godine godišnjicu njegovog rođenja obeležimo neprimetno, bez velike pompe i na drugačiji način, tako što će u fokusu biti njegove delo - kaže Viktor Lazić, predsednik "Adligata". 

Dr Nele Karajlić: Kultura je najvažnija stavka jednog naroda, države i civilizacije

Dr Nele Karajlić: Kultura je najvažnija stavka jednog naroda, države i civilizacije

Dodaje da to znači da su se samo nekoliko vernih poštovalaca Vuisića i članovi porodice okupili na Adi Međici, "pošto je Paja voleo Savu koliko i sam život" a njegova supruga pripremila je izvrsna jela koja je on voleo, poput musake od patlidžana, jagnjeće kapame, pite s kajsijama...

- U narednim danima organizovan je niz aktivnosti našeg udruženja sa ciljem očuvanja sećanja na lik i delo velikana - dodao je Lazić.

Podsetimo se njegovih uloga koje su obeležile Jugoslovensku kinematografiju:

On podseća i na Pajine misli: "Volim samo one zbog kojih ne moram da se odričem sebe da bih im se dopao", "Neki ljudi ostave nešto iza sebe tek kad čučnu", "Sve poskupljuje samo je čovek sve jeftiniji", "Ko izmisli nedostajanje, pamet mu nedostajala", "Ponekad, nakon razgovora sa nekim ljudima, čovek oseti potrebu da prijateljski pomiluje kamen, osmehne se drvetu i sa puno poštovanja skine kapu pred magarcem".

Iz "Adligata" podsećaju da se 10. jula navršilo 93 godine od rođenja Pavla Vuisića, te da su istoga dana rođeni i Nikola Tesla, slikar Kamij Pisaro i francuski verski reformator Žan Kalvin. 

SVET U ŠOKU! Preminuo POZNATI GLUMAC, svi ga pamtimo po ulogama u ovim FILMOVIMA (FOTO)

SVET U ŠOKU! Preminuo POZNATI GLUMAC, svi ga pamtimo po ulogama u ovim FILMOVIMA (FOTO)

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD događaji

SD vesti

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd