fbpx
Skip to main content
Predrag Ejdus

"DRAGI PEĐA, PAMTIĆEMO TE ZAUVEK" Održana komemoracija velikanu glume Predragu Ejdusu

Tanjug/​Dušan Aničić
Prvak drame i nekadašnji upravnik Narodnog pozorišta.

Komemoracija Predragu Ejdusu, prvaku drame Narodnog pozorišta i nekadašenjem upravniku, održala se danas na Velikoj sceni tog teatra. Poslednje zbogom došle su da upute brojne kolege i poštovaoci njegovog rada.

Dok su kolege potresno evocirale uspomene na preminulog glumca, na videobimu su se smenjivale njegove najzapaženije uloge poput Kir Janje koju je na ovoj sceni igrao čak 25 godina. Uvek maestralane, svedene i autentične, Pecine role pamtiće se dugo. Kako ni Ejdus nikada nije voleo patetiku i dramu oko sebe, tako je i dan njemu u čast protekao dostojanstveno koliko god mnogima bilo teško da zadrže jake emocije. Neke od njegovih komičnih uloga uspevale su publici čak i ovom trenutku da kroz suze izmame osmeh.

Dejan Savić je zamolio prisutne da minutom ćutanja odaju počast jednom od najvećih glumaca Narodnog pozorišta, a zatim podsetio na bogatu glumačku karijeru velikog Pece Ejdusa:

- Toliko je stvari koliko ne može rečima da se opiše o peci Ejdusu. Toliko je posvećenosti, privrženosti i ljubavi prema svome poslu. Ne može da se napiše i prepričaju naši razgovori zatim ta ogromna energija, ta originalnost... U 27 predstava on u svakoj poseban i svoj. Ne može se opisati ni privrženost i ljubav prema mladim umetnicima koje je učio na daksama koje život znače. Ne može da stane i njegovo šire promišljanje umetnosti i kulture. Puno je tih neizrecivo pametnih opservacija i reči koje mi je uputio i koje ću zauvek pamtiti. Narodno pozorište će naći načina da se ime Pece Ejdusa insitualizuje. Za nas će on uvek ostati u sećanju ali njegovo ime mora da zauvek ostane zapisano u istoriju pozorišne umetnost.

Predrag Ejdus
Predrag Ejdus
Tanjug/​Dušan Aničić

Mladi glumci nabrajali su preko 200 uloga koje je Predrag Ejdus ostvario u pozorištu.

- Četrnaesta gimnazija - Peca i ja odeljenje do odeljenja. Pre više od pola veka tako je sve počelo. Svi smo bili u Dadovu, a posle i na Akademiji. Kada je stao na scenu videlo se da je to glumac nepresušne energije Bio je neponovljiv i jedinstven. Uspevao je i pored tolike glume da izgradi tvrđavu ha svoju porodicu. Divili smo se kako uz toliko zdravstvenih problema uspeva da igra do poslednjeg daha, a onda nam ga je smrt otela. Dragi Peđa pamtićemo te zauvek. Zbog moj dragi druže - prisetila se Svetlana Ceca Bojković.

KREMIRAN PREDRAG EJDUS: Kolege i prijatelji došli da isprate VELIKANA srpskog glumišta!

Govor je održala i Vida Ognjenović koja je verovala da će Predrag pobediti smrt.

- Verovala sam da će Peca Ejdus pobediti smrt kao i pre 17 godina. Da će doći i ispričati nam kako je prošla borba. Verovala sam uprkos njegovim očima koje su izvubile ono ejdusovsko. Ali ni on nije verovao. Nije hteo da odluka da ga nema nije od njega samog potekla. Sceni je posvetio svoju dušu. Na njoj je iskusio svevremenost. Zato smo verovali da je i ovoga puta smislio nešto. Zato sve vreme očekujem da će izaći i onako kir janjatovskim hodom izađe i izbroji novce... Predrag Ejdus kada je pred sam kraj rekao izgleda da ću sve morati da ih ostavim,misleći na svoje uloge ali mislim da ni tad nije verovao u odlazak. Otišao je moj prijatelj bez čije podrške nisam mogla. Još ne verujem iako vidim da nažalost ovo nije komad sa srećnim krajem - rekla je Vida.

Predrag Ejdus
Predrag Ejdus
Foto: Youtube prinscreen

- Bio si prvak svih pozorišta. Sreća naša je bila što smo mogli da ga gledamo i da radimo sa njim. Davao je sve od sebe, a njegovo sve je bilo ogromno. Ovaj svod Narodnog pozorišta čuva glasove najvećih. Peca ide među legende među najveće - jedva je izgovorio Jagoš Marković.

- Smrt dolazi prerano i ja nisam stigao da se zahvalim Peci na svim ulogama koje nam je podario. Koliko smeha i radosti publici i nama si dao kroz svoje uloge. Hvala ti na tome. Čuvao su Kir Janju 26 sezona, ceo život. Hvala ti za svoju nežnost i emociju... Bilo je mnogo ljubavi i dobrote u toj glumi. Peca je znao čudesnom lakoćom da izvede najteže. Dostojevski je uspevao da u njemu probudi demonsku moć. Smrću Ejdusa pala je zastava na jednu epohu pozorišta. Znam da ćemo se u nekoj senci na ovoj sceni pred neku probu sigurno ponovo sresti i uraditi šta nismo stigli - rekao je Egon Savin.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD događaji

SD vesti

SD citati

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd