Skip to main content
Merlinka

"UPRKOS SVEMU" - JUBILARNI DESETI MERLINKA FESTIVAL

Foto: Promo
Više od 100 filmova biće prikazano prvi put u Srbiji.

Deseti, jubilarni, Međunarodni festival queer filma "Merlinka" održaće se od 6. do 9. decembra u Domu omladine Beograda. U toku četiri festivalska dana na programu će biti više od 100 filmova iz 35 država, među kojima i ostvarenja iz evropskih zemalja, Paragvaja, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Australije. Mnogi odfilmova nagrađivani su na najprestižnijim svetskim festivalima poput Berlinala, Festivala u Kanu, Sundance festivala i drugih. U fokusu ovogodišnjegfestivalskog programa je Nemačka, i nemačka kinematografija.

12. Festival nauke: Spektakularno putovanje kroz Zemlju budućnosti (VIDEO)

Prema rečima Predraga Azdejkovića, umetničkog direktora i osnivača festivala, ovogodišnji festival se organizuje pod sloganom "Uprkos svemu", jer nije bilo lako doći do ove dvocifrene brojke:

- Festival se i danas percipira kao geto LGBT populacije iako se mi trudimo da Merlinku predstavljamo kao svaki drugi filmski festival u Beogradu, koji pre svega slavi kvalitetan film, što naš ovogodišnji program svakako dokazuje. Takođe, mogu slobodno reći da je Merlinka festival ove godine posvećen i našoj dijaspori koja vredno snima, tako da nam dolaze dva filma, američko-kineski "Mali Majlo" koji je režirao Drago Lazetić i kanadski film "Švarci" u režiji Aleksa Vujoševića. Obojica će biti gosti festivala - rekao je Azdejković.

Festival otvara dugoočekivana premijera filma "Srećni princ", rediteljskog debija poznatog glumca Ruperta Evereta . Reč je o dirljivoj dramatizaciji poslednjih godina izgnanstva velikog pisca Oskara Vajlda, moćnoj alegoriji strasti i iskupljenja prikazanoj na prestižnim festivalima Berlinale i Sundance.

Dinosaurusi, iluzije, eksperimenti... Zavirite u ono šta vas čeka na Festivalu nauke (FOTO)

Merlinka
Merlinka
Foto: Promo

Za muzički deo ceremonije svečanog otvaranja festivala i dobru atmosferu biće zadužene Bojana Stamenov, predstavnica Srbije na Evroviziji 2015 i Dajana Ho, beogradska dreg kraljica.

U subotu, 8. decembra u 19.30 u sali Amerikana Doma omladine Beograda, biće premijerno prikazan dokumentarni video "Među ljudima: Život i gluma" reditelja Želimira Žilnika, uz razgovor sa rediteljem. Video povodom izložbe Shadow Citizens assemblage ističe sećanja i komentare glumaca amatera u kombinaciji sa scenama iz filmova u kojima su učestvovali kao "protagonisti", pomešanim sa snimcima ekipe koja radi na setovima Žilnikovih filmova. Video deluje kao podsetnik Žilniku o talentima i stvarnim iskustvima njegovih učesnika, koji su inspirisali ovog filmadžiju da artikuliše svoje narativne teme i definiše svoje izmišljene likove. Istovremeno, video dokumentuje kako su učesnici filma doživeli nove susrete i solidarnost u "filmskom kolektivu".

Jinx slave 25 godina u Beogradu!

U danima festivala, biće prikazano više aktuelnih dugometražnih igranih i dokumentarnih ostvarenja, koja mesecima unazad bude veliku pažnju kritike i javnosti, poput paragvajskog filma "Naslednice", dobitnika dva Srebrna medveda iz Berlina, rediteljskog debija Ruperta Evereta "Srećni princ", francuskog filma sa Vanesom Paradi "Nož + srce", nagrađivanog argentinskog filma "Merlinka", irskog filma "Vita i Virdžinija" o ljubavnom životu Virdžinije Vulf, u Keniji zabranjivanog filma "Rafiki", tajvanskog filma "Legenda o kamenu", brazilskog "Tvrdokorna farba" i mnogih drugih.

Gosti festivala biće mnogobrojni autori, reditelji, glumci i producenti, među kojima britanski producent Peter Milar (tajvanski film "Legenda o kamenu", austrijski glumac Gregor Kolhofer (film "Mathias"), reditelj Drago Lazetić (kinesko-američki film "Mali Majlo"), rediteljke Maša Zia Lenardič i Anja Wutej (slovenačko-nemački film "Diskonektovana"), reditelj Jan-Peter (nemački film "Rick"), reditelj Branislav Kostić (srpski kratki film "Zid"), poducentkinja Naho Kawakatsu (japanski film "Stari narcis")…

Merlinka
Merlinka
Foto: Promo

Svečano zatvaranje festival i proglašenje najboljih filmskih ostvarenja zakazano je za nedelju, 9. decembra u 21h, u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Najbolje filmove desetog Merlinka festivala (igrani, dokumentarni, kratki, animirani, Noizzmaker i specijalna nagrada festivala) biraće žiri u sastavu: Aileen Pinkert (LGBT filmski festival Hamburg), Yony Leyser (reditelj i prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac) i Vladana Vasić (Sarajevski otvoreni centar koji organizuje Merlinka festival u Sarajevu). Takođe, prvi put ove godine publika će birati najbolji ultra-kratki film, koji traje do 5 minuta.

Na ceremoniji svečanog zatvaranja nastupiće Ivana Rašić – SAJSI MC i Tijana Rašić.

Galija za pamćenje u Sava centru! (VIDEO/FOTO)

U okviru pratećeg programa biće organizovana tribina "Seksualno nasilje – zakon jače(g)", izložba fotografija "Životi u tranziciji – LGBTQ Srbija" autora Slobodan Ranđelović (New York, USA) , kao i dve književne večeri: "Filmovane queer knjige" i "Domaća queer književnost".

"Merlinka" festival se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda u znak sećanja na Vjerana Miladinovića Merlinku, uz podršku brojnih pokrovitelja, partnera i prijatelja festivala. "Merlinka" festival se pored Beograda organizuje u Sarajevu, Tuzli, Novom Sadu, Nišu i Podgorici. Nastao je sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji. Festival se pokazao kao uspešan metod u smanjenju homofobije, transfobije i predrasuda prema LGBT populaciji, jer na nekonfliktni način informiše o životima pripadnika LGBT populacije.

Više o programu i filmovima na linku OVDE.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD događaji

SD vesti

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd