fbpx
Skip to main content
Nišville

Završen Nišville 2020 ONLINE festival: Ni hleba ni igara za umetnike!

Foto: Promo
Direktor Nišville jazz festivala Ivan Blagojević, izjavio je povodom završetka ovogodišnjeg ONLINE izdanja - da je od rimskog doba do doba Korone važilo pravilo "hleba i igara".

Direktor Nišville jazz festivala Ivan Blagojević, izjavio je povodom završetka ovogodišnjeg ONLINE izdanja - da je od rimskog doba do doba Korone važilo pravilo "hleba i igara":

- Igara sada nema pa umetnici ne mogu da dođu ni do hleba kako bi sebi i svima nama očuvali mentalno zdravlje. Drago mi je ako smo organizacijom ONLINE Nišvila bar delimično pomogli egzistenciju umetnicima koji od februara nisu nastuopili ni jednom, a i duhovno prehranili najvernije ljubitelje džeza.

BESMRTNA LEVICA: Gitara Džimija Hendriksa prodata za 216.000 dolara

BESMRTNA LEVICA: Gitara Džimija Hendriksa prodata za 216.000 dolara

KOD NJEGA NEMA KRIZE: Isti glumac najplaćeniji na svetu drugu godinu za redom

KOD NJEGA NEMA KRIZE: Isti glumac najplaćeniji na svetu drugu godinu za redom

VELIKA TUGA I BOL: Preminula poznata SLIKARKA u Beogradu, porodica i prijatelji očajni

VELIKA TUGA I BOL: Preminula poznata SLIKARKA u Beogradu, porodica i prijatelji očajni

Program poslednje večeri Nišville 2020 ONLINE festivala (nedelja, 16. avgust) otvorila je niška grupa "Majdan", čiji je debi album "Minimum Sličnosti, Minimum Razlike" ocenjen kao jedno od najboljih izdanja prošle godine.

Najveće intersovanje gledalaca koji su pratili festival putem linka http://nisville.com/live-stream/ privukli su nastupi Kralj Čačka i Kvarteta Olega Kirejeva i Vasila Hadžimanova.

Nišville
Foto: Promo

Za one koji vole reference, muzika Kralja Čačka svestranog umetnika, pesnika, slikara i muzičara. predstavlja mešavinu džeza, bluza, rokenrola i šansona, a Žikica Simić je za ovu grupu rekao: "Opasnom magistralom – preko raskrsnica i pored stranputica – sa gitarom preko ramena, kao junak starih dobrih filmova, Kralj je stigao na rok scenu. Sa sobom je doneo mudre, lepe i gorke pesme, u kojima se iskrenost i autentičnost oštro suprotstavljaju izopačenostima ovog
vremena".

Nišsville
Foto: Promo

Kada je reč o džezu u “užem smislu” jedan od vrhunaca festivala bio je nastup kvarteta koji vode muzičari svetskog renomea: ruski saksofonista Oleg Kirejevi srpski pijanista Vasil Hadžimanov – a ono što je karakteristično za obojicu je to što za svoj autorski džez izraz inspiraciju pronalaze u sopstvenoj muzičkoj tradiciji. Sinoćni nastup ovog kvarteta sigurno bi ušao i u Top 5 nastupa prvobitno dogovorenog glavnog programa (sa 25 grupa), odnosno čak i u konkurenciji svih dogovorenih (a iz opravdanih razloga – otkazanih) headliner-a.

Nišville
Foto: Promo

Program Nišville 2020 ONLINE festivala zatvorio je Midnight Jazzdance Trio koji predvodi Masterflow - Jazzysad DJ i producent iz Subotice. - jedan od pionira electro swing, new jazz i electro tango zvuka u region.
Na Nišvilu 2020 ONLINE tokom 4 dana održano je 18 koncerata, izvedene su četiri predstave u sklopu programa Nišville jazz teatra , u sklopu programa Nišville Movie Summit prikazano je 35 filmova, organizovana je retrospektivna izložba sa prethodnih izadanja "Nišville Striporame",
i likovne kolonije". A tokom koncerata na bini je uporedo izvođen i "Streat art" program slikanja džez grafita.

SD događaji

SD vesti

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd