fbpx
Skip to main content
Fest

47 Fest ponovo na staroj lokaciji! Vraća se u svoju kolevku Dom sindikata!

Foto: Srbija Danas
Povratak!

47. Medjunarodni filmski festival FEST od 22. februara do 03. marta ove godine biće održan u Kombank dvorani -  nekadašnjoj Dvorani Doma sindikata gde je 1971. godine i rođen.

IMAMO PORAŽENE: Ovo su NAJGORI glumci u 2018. godini, Tramp i Melanija FAVORITI (FOTO)

FEST će od ove godine nastaviti da živi u modernizovanom ambijentu Kombank dvorane koji povratkom ovog značajnog festivala obogaćuje svoj repertoar kulturnih dešavanja, doprinoseći oživljavanju duha prošlih vremena i nastanku novih festivalskih uspomena.

Tokom 13 festivalskih dana u Kombank dvorani biće prikazivani međunarodni filmovi kako za festovu publiku, tako i za novinare i stručnu javnost.

Prvi FEST održan je 9. januara 1971. filmom "Meš" Roberta Altmana. Pod sloganom "Hrabri novi svet", FEST je tada začeo svoju veliku tradiciju festivala  koji je  vremenom postao jedan od najznačnijih kulturnih događaja Beograda i kulturni svetionik odrastanja mnogih generacija.

A PRE DVE GODINE JOJ JE UMRLA MLADA ĆERKA: Umrla Dina Rutić, glumica i supruga Zorana Radmilovića

Prva u nizu manifestacija festivala "Hrabri novi svet" bila je svečanost obeležavanja 75 godina kinematografije u svetu i kod nas, kada je na Terazijama otkrivena spomen ploča na mestu gde se 1896. odvrtela prva filmska predstava na Balkanu. Prisustvovao je veliki broj domaćih i stranih filmskih umetnika.

Na programu prvog FEST-a našli su se "Odiseja u svemiru" Stenlija Kjubrika, ”Goli u sedlu” Denisa Hopera, filmovi Erika Romera, Luisa Bunjuela, Živojina Pavlovića... U pet programa prikazana su 73 filma, a FEST je posetilo oko 105.000 gledalaca.

Dokumentarni filmovi svedoče o hladnom vremenu i mrazu koji nije sprečio da se ispred Doma sindikata formiraju gužve i da se traži karta više. Tadašnja Velika sala bila je puna nestrpljivih građana, koji su  sedeli i na stepenicima očekujući da gledaju filmove na platnu čija se veličina upoređivala sa fudbalskim igralištem.
Naime, osnivač FEST-a Milutin Čolić napravio je specijalno platno za ovaj festival koje je bilo mnogo veće od uobičajenog i kačeno je samo za potrebe festivala.

NAJNOVIJE TEHNOLOGIJE NA MAC SPEKTAKLU 29. JANUARA

Dvorana Doma sindikata je bila prvo mesto u Jugoslaviji gde je ono što je inače bilo nedostupno bilo pristupačno i na dohvat ruke. Federiko Felini, Roberto Roselini, Mikelanđelo Antonioni, Luis Bunjuel, Miloš Forman, veliki filmski autori i glumci dolazili su u Beograd i, kako svedoče podaci iz tog vremena, bili su dostupni i medijima i građanima, slobodno šetajući prestonicom. To tada nije bilo zamislivo ni na jednom drugom filmskom festivalu. 
U domaće anale ušao je i drugi FEST, koji je održan u Dvorani Doma sindikata pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita. Događaj su uveličali i Kirk Daglas, Monika Viti, koja je dobila "Zlatno Sunce" za ulogu žene koja je izmislila "ljuljanje kukovima", zatim članovi posade Apola 15, kao i slikarka Olja Ivanjicki, koja je "izmislila" hepening.

Do danas FEST beleži četiri miliona gledalaca i gotovo 4000 značajnih svetskih filmova, koji su na njemu imali domaću ili regionalnu premijeru.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
9 Beograd