fbpx
Skip to main content
Pozoriše Velika Plana

90 GODINA POZORIŠTA U VELIKOJ PLANI: Odigrali više od 250 premijera

Foto: Dušan Marić
Pozorište „Masuka“ u Velikoj Plani danas je navršilo 90 godina postojanja, po čemu je jedno od najstarijih amaterskih pozorišta u Srbiji, ali i regionu.

Povodom značajnog jubileja sinoć je u Centru za kulturu „Masuka“ održana svečana akademija, nakon koje su članovi pozorišta odigrali predstavu „Vila Sašino“, koja govori o tragičnoj ljubavi i sudbini kralja Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin.

Moguće je da pozorište ima i koju godinu više, ali je za rođendan uzeto Bogojavljenje 1929. godine, zato što najstariji sačuvani pisani dokument koji pominje pozorište u Velikoj Plani nosi datum 19. januar te godine. To je pozivnica kojom pozorišno društvo „Velimir Masuka“ poziva građane Velike Plane na bogojavljensku zabavu u kafani braće Milojević.

Pozorište Velika Plana
Foto: Dušan Marić

Sudeći po istom dokumentu, te daleke večeri izvedena su dva pozorišna komada: „Na samrtnim mukama“ i „Mića iz vojske“. Od tada do danas reditelji i glumci velike i omladinske scene ovog pozorišta pripremili su i odigrali najmanje 216 predstava. Za malu scenu ne postoje precizni podaci, ali je izvesno da ih je bilo više od 50. Iako se njegov celokupni rad zasniva na amaterizmu i dobrovoljnosti, pozorište iz Velike Plane spada među poznatija pozorišta u zemlji. Osim dobrih predstava tome je svakako doprinela i činjenica da je ono organizator prestižnih „Masukinih pozorišnih dana“, koji se održavaju već 41 godinu.

Daskama koje život znače u Velikoj Plani prodefilovalo je više desetina glumačkih imena, a najdublji trag ostavili su Vladimir Tasić, Vladimir Đurić Ćale, Lepa Stepanović i Srboljub Milošević, poznatiji kao Srba Midžin. Glumci ovog pozorišta osvojili su i tri „Zlatne maske“, najveće priznanje za glumce amatere na prostoru nekadašnje Jugoslavije. To su Dušan Janićijević za glavnu mušku ulogu, Jelena Stojadinović za epizodnu ulogu i Živoslava Nena Bajić, koja je 2013. na festivalu u Trebinju dobila priznanje za najbolju glavnu žensku ulogu.

„Masuka“ je u široj javnosti prepoznatljiva i po dva svoja glumca koja su igrala vođu Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića. Prvo je tu ulogu, više od 300 puta, odigrao Jovan Jova Ilić, a onda je mesto „ustupio“ svom sestriću Ivanu Vučkoviću.

Osim Vučkovića, uspešni profesionalni glumci su postali i Anita Stojadinović, Olivera Bacić i Đorđe Živadinović.

Od „Masukinih“ reditelja, nacionalne domete ostvarili su Anđelka Nikolić, dobitnica Sterijine nagrade za režiju predstave „Radnici umiru pevajući“ i Miodrag Maga Milanović.

Ipak, najveće zasluge za postojanje i opstajanje pozorišta „Masuka“ pripadaju Vitomiru Viti Stefanoviću.

Pozorište Velika Plana
Pozorište Velika Plana
Foto: Dušan Marić

-Pedesetih godina prošlog veka došao je u naš grad i naše pozorište. I sledećih pet decenija u njemu vodio glavnu reč. Za to vreme režirao je 120 predstava. U „Masuki“ 90 i još 30 u drugim pozorištima, od Jagodine do Hvara u Hrvatskoj – kaže Ana Simović, organizator scenskih programa u planjanskom Centru za kulturu. Pomirili Karađorđeviće i Obrenoviće

Poslednje dve godine rada pozorište „Masuka“ obeležilo je sa dve nove predstave na velikoj sceni: „Via dolores“, o tragičnoj sudbini princa Đorđa Karađorđevića i „Vila Sašino“, o još tragičnijoj sudbini dinastije Obrenović. U tim predstavama, koje je režirao Miloš Jagodić, igraju Marko Bogdanović, Vojislav Veličković, Tamara Branković, Milan Nikolić, Stevan Jovanović, Živoslava Nena Bajić, Zoran Mitić, Siniša Pavlović, Stefan Branković, Goran Milanović i Zlatko Ilić.

-Hteli smo da i na ovaj način, svojim programom, pomirimo dve najveće moderne srpske dinastije – kaže Predrag Georgijev, direktor Centra za kulturu, u čijem sastavu deluje i planjansko pozorište.

Autor: Dušan Marić

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd