fbpx
Skip to main content
Viktor Lazić

Adligat prikupio dvadeset hiljada knjiga kako bi se formiralo najbolje odeljenje literature na nemačkom jeziku na Balkanu

Foto: Promo
U Austriji su održani donatorski projekat i donatorsko veče za pomoć i podršku Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“

Između ostalog, sakupljeno je dvadeset hiljada knjiga kako bi se formiralo najbolje odeljenje literature na nemačkom jeziku na Balkanu.

Veče je organizovala austrijska nevladina organizacija Udruženje za energiju – Autarki, predvođena novinarem Herbertom Štarmulerom koji je o Adligatu objavio seriju tekstova u austrijskim medijima. Naročito je bio zapažan njegov tekst u vikend kulturnom dodatku poznatog bečkog lista „Die Presse“.

Adligat
Foto: Privatna arhiva

Gospodin Štarmuler je pre godinu dana posetio Adligat. Bio je impresioniran, kako sam kaže „najvažnijim kulturnim projektom između Beča i Istanbula“ i odlučio da o postojanju velike biblioteke Adligata, te o Muzeju knjige i putovanja i Muzeju srpske književnosti obavesti i austrijsku javnost. Pripreme za donatrosko veče su trajale mesecima, a jedan od ciljeva ove akcije je da se u Adligatu nađe najveća zbirka knjiga na nemačkom jeziku na Balkanu.

Adligat
Foto: Privatna arhiva

Donatorska akcija je trajala dve nedelje tokom kojih je o projektima Adligata izveštavano u više austrijskih medija. Akcija je zatvorena donatorskom večerom na Mihaelfarmi u mestu Korneuburg predavanjem predsednika Adligata, Viktora Lazića. Predavanje o nastanku, funkcionisanju i ciljevima ovog udruženja, ali i o istoriji knjige u Srbiji, održano je pred mnogobrojnim austrijskim donatorima, bibliofilima i izdavačima.

Ovo je jedna od najvećih donacija iz oblasti kulture upućenih u Srbiju iz Austrije u prethodnih nekoliko decenija. Gospodin Štarmuler imenovan je za zvaničnog predstavnika / ambasadora Udruženja Adligat u Austriji.

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd