Skip to main content
 • Read more Šaban Šaulić VIP

  VESTI O LAŽNOJ SMRTI: Šabana je javnost sahranjivala 7 PUTA, tada NIJE NI SLUTIO! A ovako je reagovao...

 • Read more ustaše Region

  JEZIVA IDEJA IZ HRVATSKE: Ovakvu bolesnu stvar mogu smisliti samo USTAŠE

 • Read more vađenje nafte Energetika

  DRUGA SILA PO REDU: Rusija prestigla Saudijsku Arabiju po količini izvađene nafte

 • Read more mačka Ljubimci

  IZNENADIĆETE SE: Koliko dobro mačke zaista pamte?

 • Read more Večiti derbi vaterpolo Ostali sportovi

  EPILOG NAPADA U SPLITU: Upravni odbor Regionalne lige izdao saopštenje

 • Read more Sloba Radanović Zadruga

  SLOBA NAPUSTIO SRBIJU! Juče sa KIJOM, a DANAS... Nikad EMOTIVNIJA SLIKA! Presrećni i nasmejani zajedno

 • Read more FK Zemun Fudbal

  SAOPŠTENJE ZEMUNACA: Nismo NIČIJI razvojni tim

Biblioteka

Biblioteka srpskog profesora koji je korigovao Njutna

Foto: Adligat
Profesor Vujičić uvršćen je među 500 lidera nauke XX veka.

Deo svoje biblioteke poklonio je Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, na preporuku Matematičkog instituta SANU devedesetogodišnji profesor Veljko A. Vujičić (1929), dugogodišnji profesor i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu i predsednik Društva za mehaniku Srbije.

Ovog srpskog profesora je Američki biografski institut uvrstio među pet stotina lidera nauke XX veka. Tokom višedecenijske karijere objavio je više od dve hiljade naučnih radova, te više monografskih publikacija, ali je najveću pažnju u svetu izazvala njegova formula sile gravitacije koja se razlikuje od čuvenog Njutnovog Četvrtog zakona, simbolično vezanog za pad jabuke.

Profesor Vujačić je ponovio svoju omiljenu rečenicu, koju je često govorio novinarima: „Kada me pitaju kome da veruju, meni ili filozofima prirode, fizičarima i matematičarima unazad 300 godina, odgovaram: - Sebi! Uzmite olovku i izračunajte!“

Vujičićev zakon gravitacije
Vujičićev zakon gravitacije
Foto: Adligat

Tako će profesor Vujačić biti zapamćen u srpskoj i svetskoj nauci kao čovek koji je nauci podario tačniju definiciju od NJutna, kojeg inače izuzetno poštuje. Profesor je dao značajan doprinos i teoriji oscilacija i teoriju stabilnosti kretanja, kao i analitičkoj dinamici i teoriji mehanike. Dopisni je član Američke akademije za mehaniku (1994), član Internacionalne akademije nelinearnih nauka (1996) sa sedištem u Moskvi i dopisni član Evropske akademije nauka i umetnosti (1998) sa sedištem u Parizu. Bio je predsednik Jugoslovenske akademije nelinearnih nauka (2001).

Knjige profesora Vujičića biće dostupne u posebnom Naučno-istraživačkom centru koji Adligat formira a za koji su značajne donacije knjiga već uputili SANU, Matica srpska i Narodna biblioteka Srbije. U toku ove nedelje za ovaj centar značajne donacije knjiga uputila je Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ dok je čak dve hiljade publikacija poklonila Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ iz Niša.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Fog
-1 Beograd