fbpx
Skip to main content
Bitef/Prljavština NO43

BITEF POD VEDRIM NEBOM - IZNENAĐENJE ZA SVE LJUBITELJE POZORIŠTA!

Foto: Promo/Tiit Ojasoo
Svet bez ljudi: od 13. do 22. septembra.

U sklopu strategije prezentovanja svojih programa najširoj mogućoj publici i dalje demokratizacije festivala, Bitef i ove godine priprema iznenađenje za sve ljubitelje pozorišta koji nisu u mogućnosti da kupe karte za predstave festivala.

Emi je otišao u prave ruke! Igra prestola je po treći put osvojila nagradu za najbolju seriju!

Predstava Prljavština NO43 estonskog Teatra NO99 biće direktno prenošena na drugom programu Radio Televizije Srbije, u utorak 18. septembra od 20 časova. Takođe, svi zainteresovani će moći da gledaju prenos i pod vedrim nebom, na Trgu Nikole Pašića! Posetioci će moći da se tokom predstave pod vedrim nebom osveže uz "Schweppes" i kafu "Kafeterije".

Prljavština NO43
Prljavština NO43
Foto:Tiit Ojasoo

Ono što je zanimljivo u vezi sa ovom produkcijom je činjenica da je ovo prvo gostovanje jedne pozorišne trupe iz Estonije u bogatoj, više od pola veka dugoj istoriji festivala. Teatar NO99 je osnovan 2005. godine, njegovi umetnički direktori su reditelji predstave Ene-Lis Semper i Tit Ojaso i predstavlja jedinstveni umetnički kolektiv iz Talina, dok se neke interesantne odlike njihovog rada naziru iz samog naziva trupe. Naime, nazivi svih njihovih predstava sadrže brojeve, počevši od broja 99, oni se ređaju naniže, sa idejom da kada dođu do nule, trupa prestane da postoji i nestane u ništavilu. Ova kompanija već je međunarodno poznata i priznata, posebno otkako je 2017. godine dobila prestižnu nagradu „Premio Evropa: Pozorišna realnost“.

Japanski književnik Haruki Murakami tražio povlačenje svoje nominacije za Nobelovu nagradu

Po rečima autora, ima onih koji savremeni svet smatraju jednim o najvećih dostignuća čovečanstva. Sa druge strane, postoje oni koji smatraju da se danas sve svodi na lično postojanje. Predstava Ene-Lis Semper i Tit Ojasona NO43 Prljavština predstavlja koreografsku simfoniju o trenutku raspada sveta, ispunjenu maksimalnom pažnjom i energetskim nabojem ljudi na sceni.

Bitef
Bitef
Foto: Promo

VEČE KOMEDIJE UZ ROUANA ETKINSONA: ČETVRTAK, 20. SEPTEMBAR OD 20 ČASOVA!

Na Blogu pročitajte kritiku predstave Svita br. 3 'Evropa'.

Nakon dana prologa, koji nas je, na nekoliko načina, vratio u prošlost, pedest i drugi BITEF gura nas u neposrednu budućnost, dajući nam presek stanja sadašnjice. Svita br. 3 'Evropa' francuskog reditelja Žorisa Lakosta, kroz niz reprodukovanih snimaka, koji variraju od zapisa vlogova pa do izjava visokih državnih zvaničnika, tematizuje veliki broj bolesti od kojih današnja Evropa pati. Celu kritiku pročitajte OVDE.

Vlog sa predstave Svita br. 3 'Evropa' pogledajte OVDE.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mist
3 Beograd