fbpx
Skip to main content
Bob Marli

CEO SVET JE VOLI, SAD JE I ZAŠTIĆENA: Rege muzika na UNESKOVOJ listi kulturnog blaga

Foto: Profimedia
Iz naroda, za narod.

Rege muzika, čiji su mirni, lepršavi zvuci stekli međunarodnu slavu zahvaljujući umetnicima kao što je Bob Marli, od danas su pronašli mesto na listi UN-ovih globalnih kulturnih blaga.

UNESCO je na svoju listu dodao žanr koji je nastao na Jamajci do svoje kolekcije "nematerijalnog kulturnog nasleđa" koji se smatra vrednim zaštite i promocije. 

"Učešće Rege muzike u međunarodnom diskursu o pitanjima nepravde, otpora, ljubavi i čovečnosti podvlači dinamiku elementa kao istovremeno umno, socijalno-političko, senzualno i duhovno", naveo je UNESCO. 

Muzički stil pridružio se spisku kulturnih tradicija koji uključuju 300 drugih tradicionalnih praksi koje se kreću od izgradnje brodova, hodočašća i kuvanja. Rege se krajem 1960-tih godina proširio sa Jamajke. Stil je brzo postao popularan u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u Velikoj Britaniji, gde su se mnogi Jamajčani imigranti preselili nakon Drugog svetskog rata. 

Rege je često bio muzika potlačenih, sa tekstovima koji se bave društveno-političkim pitanjima, zatvaranjem i nejednakošću. Jamajka je podnela zahtev za uključivanje rege muzike na listu ove godine na sastanku agencije UN-a na ostrvu Mauricijus, gde je razmatrano 40 predloga. 

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd