fbpx
Skip to main content
emir-kusturica

Češka novinarka provocirala Kusturicu, on joj žestoko odbrusio: Vi kao da ste iz Stejt Departmenta! (FOTO/VIDEO)

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Nije joj ostao dužan.

Proslavljeni svetski i srpski režiser i muzičar, Emir Kusturica, dao je intervju češkoj internet televiziji DVTV u kome je govorio o tome zašto podržava ruskog predsednika, oštro kritikovao SAD, osudio fenomen globalizacije i pokazao razumevanje i saosećanje za probleme izbeglica.

TUGUJE I PLAČE CELA BIVŠA JUGOSLAVIJA: Preminuo legendarni glumac

Na samom početku razgovora je naglasio da pisanja Gardijana o tome da je on u evropskim filmskim krugovima "persona non grata" zbog podrške ruskog predsednika Vladimira Putina prosto nisu tačna. Kusturica jednostavno to ne oseća. Međutim, ukoliko bi i bilo istina, bilo bi mu svejedno. On filmove ne snima ni za ni protiv Putina. Međutim, istakao je da su Amerikanci 1999. godine bombardovali njegovu zemlju, da je Srbija propatila i da on to ne zaboravlja.

- Ja nisam samo za Vladimira Putina, ja sam za ravnotežu u svetu, u kojem jedan igrač ne može sam da radi sve što poželi - naglasio je slavni režiser.

Emir Kusturica i Vladimir Putin
Foto: Srbija Danas

Na podsećanje voditeljke da je posle susreta sa šefom ruske države na proslavi jubileja televizije RT predložio Putinu da postavi ruske rakete u njegovom dvorištu, Kusturica se slatko nasmejao i rekao:

- To je bila samo šala. Jednostavno ne mogu da verujem da ste vi to ozbiljno shvatili. 

POD NJIHOVOM ZASTAVOM SE NIJE VODIO NI JE DAN RAT: Obeležava se Međunarodni dan Roma

Međutim, sasvim ozbiljan, dodao je da je neophodno da se u svetu uspostavi ravnoteža i da treba da postoji jak političar koji bi branio Istok od Zapada. I upravo takvog političara Emir Kusturica vidi u Putinu. Ubeđen je, takođe, da ljude treba štiti od globalizacije, jer se upravo njoj može zahvaliti za nestabilnost u savremenom svetu.

Kusturica i Putin
Foto: Profimedia

Kusturica je zatim naglasio da su države na Balkanu i Bliskom istoku danas izložene napadima zato što sprovode svoju politiku. Međutim, kada je Ema Smetanova spomenula okupaciju Krima, on joj je odmah žestoko uzvratio:

- Krim je Rusija. Da postavim ja Vama jedno pitanje, zašto me ne pitate o Kosovu? Sovjetski politički lider Nikita Hruščov poklonio je poluostrvo Ukrajini, a sadašnja Rusija nije Sovjetski savez. Kada je reč o Kosovu ono je, naprotiv, uvek bilo deo Srbije, a nasilno je odvojeno zahvaljujući kršenju međunarodnog prava.Tako da su SAD međunarodno pravo mnogo više i mnogo pre kršile nego Rusija. Međunarodno pravo zamenjeno je humanitarnim pravom koje dozvoljava bombardovanje drugih zemalja i donosi im demokratiju pomoću bombi

OTVORENA IZLOŽBA O SRPSKIM VULKANIMA: Evo kada Srbiji prete erupcije

Kusturica je insistirao na tome da su Amerikanci veća opasnost za svet nego Rusi, pošto su Rusi, kako je rekao, zainteresovani za stabilnost, a Amerikanci seju haos, između ostalog uz pomoć terorista koje SAD naoružavaju. Dovoljna je Libija kao primer, istakao je on.

emir kusturica
Foto: Srbija Danas

Međutim, voditeljka je insistirala na činjenici da je SSSR i ranije donosio krajnje sporne odluke. Revoltirani Kusturica je na tu konstataciju upozorio novinarku da od početka razgovora namerno ponavlja istu grešku i uporno meša Rusiju i Sovjetski savez te da bi on mogao da prekine razgovor ukoliko se tako nastavi.

Ršumović: Nije lako biti pesnik, ali je mnogo lepo

Smetanova se pravdala da samo ima zanimljivog gosta i da želi da gledaoci čuju njegovo mišljenje o politici.

- A meni se čini kao da sam razgovarao sa nekim iz američkog Stejt departmenta, a ne sa državljankom Republike Češke - odbrusio je Kusturica.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Alex's picture

Alex

Kada je Nato bombardovao Srbiju i Kosovo, Rusija nije iskoristila veto, cime je to mogla da spreci. Znaci da se slozila sa tim cinom i bila saucesnik.

0 | 0

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd