fbpx
Skip to main content
Darsi

DAME, OVO ĆE VAM SLOMITI SRCA:Napravljen foto-robot Darsija iz romana "Gordost i predrasuda" (FOTO)

Foto: YouTube/printscreen
Potpuna suprotnost onome što ste zamišljale.

Stručnjaci veruju da "idealni muškarac" iz romana "Gordost i predrasuda" (1813) Džejn Ostin, Ficvilijam Darsi, uopšte ne liči na onog kojeg je tumačio Kolin Fert u Bi-Bi-Sijevoj ekranizaciji 1995, a za kojim su uzdisale (i uzdišu) mnoge žene.

POTEZ ZA DIVLJENJE: Njujorški muzej besplatno deli vrhunska remek-dela (FOTO)

Obelodanjeni portret "pravog" Darsija prikazuje Džejninog heroja kao bledog, suvonjavog lika, tankih usta, špicaste brade, spuštenih ramena i napuderisane kose. Portet je načinio ilustrator Nik Hardkasl, na osnovu sugestija  stručnjacka za društvenu istoriju i modu toga doba.

UBISTVO KOJE I DANAS ŠOKIRA: Najčuvenija SCENA u istoriji kinematografije (FOTO/VIDEO)

 

A photo posted by Sona Patel (@sonap19) on

Kada je gospodin Ficvilijam Darsi prvi put ušetao u književnost, u plesnoj dvorani u Meritonu, Džejn Ostin (1775-1817) dala je zapanjujuće malo detalja o njegovom izgledu. On je, međutim, privlačio više ženskih pogleda od svoj prijatelja, gospodina Binglija, koji je opisan kao "lep i gospodstven, prijatnog lica".

SRBI SU BILI U MODI: Evo kako je izgledao HOLIVUDSKI FILM o srpskom caru Jovanu Nenadu (VIDEO)

No, Ostinova potom dodaje, u svom tipičnom zajedljivom tonu: "Darsi je odmah privukao pažnju cele dvorane svojom finom, visokom pojavom, lepim crtama, plemenitim izrazom lica i izveštajem, koji je kružio unaokolo pet minuta posle njegova dolaska, da mu je godišnji prigod deset hljada funti".

Kasting direktori ovo su generalno tumačili kao visokog, crnog i stamenog zgodnog muškarca, koga je oličio Kolin fert u čuvenoj TV verziji. Čak je i scenarista Endru Dejvis nedavno otkrio da je Fert zbog uloge morao da ofarba svoju prirodno kestenjastu boju kose u tamniju nijansu.

Film Mirjane Karanović najbolji na 28. Filmskom festivalu u Trstu (VIDEO)

Dramski kanal  angažovao je akademika Džona Saderlanda i istoričarku i spisatlejicu Amandu Vikeri da osmisle kakvog Darsija je Ostinova možda imala u glavi dok je pisala roman. Oni su zaključili da tamniji ten, široka ramena i muževna vilica baš i nisu bili privlačni Džejninim savremenicima džordžijancima, jer bi takva pojava otkrivala fizičkog radnika na polju, ne džentlmena kome je život dokolica. Dozvolili su, međutim, mogućnost jakih, mišićavih nogu, očvrslih od jahanja i mačevanja, kao poželjni atribut.

RIMEJK BANOVIĆ STRAHINJE: Omiljeni domaći film u novom ruhu, a evo šta se JOŠ priprema

Ideal lepog džentlmena u vreme Ostinove, veruju stručnjaci, bio je glatki, mladalački ten, mala špicasta brada i mala usta, sa dugom napuderisanom kosom vezanom u rep, što možemo videti na mnogim portretima aristokrata toga doba.

 

A photo posted by Mr Darcy Daily (@mrdarcydaily) on

- Naš portret gospodina Darsija odraz je muške građe i uobičajenih crta lica za to vreme. Muškarci su nosili napuderisanu kosu, imali jake noge i uzana lica, što je veliki kontrast u odnosu na tamnog, natmurenog Darsija Kolina Ferta za koga najčešće vezujemo ovaj lik - izjavio je Džon Saderland.

On je uveren da je enigma deo Darsijevog šarma: 

- U knjizi se nalaze samo delići fizičkog opisa Ficvilijama Darsija i zato je on najmisteriozniji i najpoželjniji muškarac našeg vremena. Džejn ga je učinila i čovekom svoga doba i istovremeno vanvremenskim muškarcem.

Dodeljena je NAGRADA GOJA za najbolji film na španskom - evo kome je uručena (FOTO)

Stručnjaci su nabrajali neke Džejnine savremenike kao moguću inspiraciju za Darsija, uključujući irskog studenta prava Toma Lefroja - kasnije poslanika i sudije - sa kojim je, navodno, ona imala kratke romantične susrete u ranoj mladosti.

Drugi veruju da je on zasnovan na prvom grofu od Morlija, Džonu Parkeru, koji je bio u braku sa Džejninom prijateljicom. Istina je možda zauvek izgubljena u mnogim pismima koje je njena sestra Kasandra spalila posle Džejnine smrti.

 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd