Skip to main content
Bil Mari

DANAS JE 2. FEBRUAR: Postoji li čovek koji ne zna kako izgleda pakleni DAN MRMOTA?! (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen/WatchMojo.com
Ne, samo ne opet!

Malo koji film je ostvario takav uticaj i uneo novi izraz u mnoge jezike sveta. U pitanju je "Dan mrmota" (engl. Groundhog Day), američka romantična komedija sa elementima fantastike u režiji Harolda Rejmisa iz 1993. godine. Scenaristi filma su Rejmis i Deni Rubin.

Radnja filma prati arogantnog i egocentričnog meteorologa Fila Konorsa, koji zajedno sa svojom TV ekipom odlazi u gradić Panksatoni odakle treba da izveštava o prazniku pod nazivom Dan mrmota. U danima koji slede Fil shvata da se datum i dalje nije promenio i primoran je da iznova proživljava isti dan u krug, što ga vremenom navodi na to da preispita svoj život i prioritete. Glavne uloge tumače Bil Mari i Endi Makdauel.

Zahvaljujući ovom filmu širom sveta, pa i u srpskom jeziku, kaže se da čovek ima "dan mrmota", to jest kada ima osećaj da se rutina u toku više dana neprijatno ponavlja.

Dan mrmota je naišao na pozitivan prijem kod kritičara i osvojio je nagradu BAFTA za najbolji originalni scenario. Vremenom je stekao kultni status i često ga navode kao jednu od najboljih komedija svih vremena. Godine 2006. film je uveden u američki Nacionalni filmski registar.

Inače, Dan mrmota stvarno postoji, i kao i filmu, slavi se 2. februara u mnogim gradovima SAD-a. Veruje se da mrmot toga dana može da predvidi vreme, to jest, dolazak proleća. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd