fbpx
Skip to main content
Kreka: Lovac na snove

IZDVAJAMO SA FESTA: 5 filmova o umetnosti koje ne smete propustiti

Foto: FEST 2021
Festival se ove godine održava pod sloganom "Povratak u budućnost"

Na predstojećem, 49. Međunarodnom filmskom festivalu - FEST, koji će se u organizaciji Centra Beogradskih festivala - CEBEF održati od 7. do 16. maja 2021. na nekoliko lokacija u Beogradu, premijerno će biti prikazano više od 70 filmova najnovije svetske kinematografije u 7 programskih celina.

Festival se ove godine održava pod sloganom "Povratak u budućnost" sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope. Preporučujemo 5 filmova o umetnosti iz bogatog filmskog programa koje ne smete propustiti:

ČOVEK KOJI JE PRODAO SVOJU KOŽU

Režija: Kaouther Ben Hania

Tunis, Francuska, Nemačka, Belgija, Švedska, 2020 / 104’

Program: Glavni takmičarski program

Čovek koji je prodao svoju kožu
Čovek koji je prodao svoju kožu
Foto: FEST 2021

Sam Ali, mlad, osećajan i impulsivan Sirijac, napustio je svoju zemlju i prebegao u Liban da bi izbegao rat. Da bi mogao da otputuje u Evropu i živi sa ljubavlju svog života, prihvata da mu savremeni umetnik tetovira leđa. Pretvarajući sopstveno telo u prestižno umetničko delo, Sam će shvatiti da njegova odluka može značiti sve samo ne slobodu.

RIFKINOV FESTIVAL

Režija: Woody Allen

Španija, SAD, Italija, 2020 / 92’

Program: Gala

Refkinov festival
Refkinov festival
Foto: FEST 2021

Američki bračni par odlazi u San Sebastijan na filmski festival i biva uvučen u čaroliju događaja, lepotu i šarm grada i fantaziju filmova.

MOJA GODINA SA SELINDŽEROM

Režija: Philippe Falardeau

Kanada, Irska, 2020 / 101’

Program: Gala

Moja godina sa Selindžerom
Moja godina sa Selindžerom
Foto: FEST 2021

Džoana sanja da postane književnica. Ali devedesetih godina u Njujorku, taj put je dugačak i težak. Kada se zaposli kao asistentkinja književne agentkinje Margaret, ona je svesna da tu priliku mora maksimalno da iskoristi. Ostaje mirna kada telefoni neprestano zvone i puna samopouzdanja obračunava se sa staromodnom i tvrdoglavom šeficom. A u agenciji, čini se, sve se vrti oko samo jedne osobe - ostarelog, kultnog autora Džeroma Dejvida Selindžera, na čije poruke obožavalaca odgovara upravo Džoana.

SMRT U VENECIJI

Režija: Luchino Visconti

Italija, 1971 / 130’

Program: Festovih 50

Smrt u Veneciji
Smrt u Veneciji
Foto: FEST 2021

Nemački kompozitor Gustav fon Ašenbah dolazi u Veneciju da se odmori od umetničkih i ličnih neuroza. U luksuznom hotelu upoznaje atraktivnog tinejdžera Tadzija koji odmara sa porodicom. Ašenbah je sve više zaokupljen momkom kao oličenjem klasičnih proporcija koje nikada nije uspeo da postigne u svojoj umetnosti. Grad ubrzo zahvata kolera.

KREKA: LOVAC NA SNOVE

Režija: Slobodan Ivetić

Srbija , 2021 / 92’

Program: Glavni program - van konkurencije

Kreka: Lovac na snove
Kreka: Lovac na snove
Foto: FEST 2021

Film Kreka: Lovac na snove prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića - Kreke i otkriva svu lepotu i značaj filmske scenografije. Scenograf koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu, svojom pričom, uz do sad neobjavljene materijale iz lične arhive i razgovore sa najeminentnijim autorima sedme umetnosti otkriva neuhvatljive trenutke skrivene iza filmske kamere. Kreka: Lovac na snove snoliko je putovanje kroz veličanstven svet filmskih dekora čoveka koji iluziju filma pretvara u stvarnost.

Ulaznice za FEST su u prodaji na blagajni Sava Centra (ulaz B iz ulice Vladimira Popovića), Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade. Karte za projekcije u Sava Centru, Kombank dvorani i Domu Omladine Beograda mogu se nabaviti i onlajn, preko sajta www.tickets.rs, kao i na svim Ticket Vision prodajnim mestima. U prvih sedam dana prodaje moguće je ostvariti 10% popusta na kupovinu kompleta karata po terminskim linijama u dvoranama, i 10% popusta na onlajn kupovinu u okviru akcije “Moj Komplet” (na 10 i više kupljenih ulaznica).

Više o programu pročitajte na: www.fest.rs

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd