Skip to main content
Gile i Magic Bush

Gile i Magic Bush fantastičnim koncertom u DOB-u podsetili na retko svirane pesme (VIDEO)

Foto: Jasenka Grujin
Nesvakidašnji spektakl!

Srđan Gojković Gile i sastav Magic Bush održali su sjajan koncert pod nazivom "Retko svirane pesme" u skoro krcatoj dvorani "Amerikana" Doma omladine Beograda. 

Džiboni spektakularno u rasprodatom Spensu!

Specifično koncipiran događaj u trajanju od 105 minuta ponudio je odlično raspoloženoj publici jedinstven izbor pesama iz svih faza Gojkovićeve karijere, kojima je do perfekcije usviran bend Magic Bush moćnim zvukom udahnuo svežinu. U set listi su se našle teme koje je Električni orgazam retko svirao na koncertima, uz razne druge Giletove projekte poput albuma sa Vladom Divljanom, jednog solo izdanja, pesama iz popularnih filmova... 

Za početak je servirana "Metadonska terapija", sa duplog albuma Orgazma "Zašto da ne" (1994) koji Gojković ističe kao jedan od ključnih u karijeri matične grupe. Kreirajući punokrvni rok koncert bez mnogo priče, Gile i Magic Bush su zatim nanizali nekoliko tema sa jedinog albuma supergrupe Vlada, Gile, Piko i Švaba iz 1991, i u tom delu publika je pokazala da se najbolje seća svojevremeno velikog radijskog hita, pesme "Pruža". 

Kad je u pitanju opus "Orgazma", kompletan fokus je, sa izuzetkom na samom kraju, bio na albumima snimljenim od 1988. do 2002. Sa izdanja "Letim, sanjam, dišem" odabrane su "Ti" i "Poljubi me i priznaj mi", a sa "Zašto da ne" odsvirana je, i to u znatno drugačijem aranžmanu, i "Prljava, mala devojčica", kao i "Kažu mi da te vratim mami". 

Obrada Korni grupe "Magična ruka" predstavljala je osvrt na unplugged album "Živo i akustično" (1996). Posebno je vidljiva bila želja Gojkovića da baci svetlo na izdanje "A um, bum", objavljeno u nesrećno vreme, 1999, te su sa tog albuma odsvirane "Kakav je to svet", "Reči lete baš bez veze" i njemu posebno draga "Više nikad kao nekad". U finišu koncerta mesta se našlo i za otvarač sa "Harmonajzera" (2002) - "Danas nisam sasvim svoj". 

Ovakav koncert je bio idealna prilika i za podsećanje na Giletov solo album "Evo sada vidiš da može" (1989), i to kroz "Pobunu", nastalu takođe u saradnji sa Vladom Divljanom, i "Više nisam tvoj", najpoznatiju pesmu sa izdanja. Uz "Hajde reci mjau", iz "Crnog bombardera" je odsvirana "Hodam sad kao zombi" i završna u zvaničnom delu, "Svečane bele košulje",  i te dve pesme predstavljaju sponu sa aktuelnom set listom Orgazma. Kad je u pitanju primenjena muzika, podsetili smo se još jednog filmskog klasika, "Kako je propao rokenrol" ("Hajde, hajde, devojko") i muzike za rimejk serije "Pozorište u kući" ("Svet je samo barka koja plovi"). 

"Odnesi me" Vlada Divljan Old Stars Banda predstavljala je jedan od emotivnih vrhunaca u završnici koncerta. "Spavajmo, sanjajmo", odsvirana na početku bisa, jedina je tema izvedena sa dva albuma za decu koja je Gile snimio sa Divljanom. Očekivano, na nju se naslonila "Lutka koja kaže ne" koja je i pokrenula celu priču. Za sam kraj je načinjen izuzetak. Sve je zaokružila pesma koja nikako ne spada u retko svirane, "Ne postojim", ali je uveliko uvežbana jer je izvedena i kad su se Gile i Magic Bush prvi put spojili na istoj bini, kao gosti na koncertu Eve Braun. 

Publiku je u "Amerikani" zagrejao kantautor Nikola Nešković, a posebno je upečatljiva bila njegova lična posveta prijateljici Marijani, stradaloj od, kako je rekao, muškog nasilja, u završnoj pesmi "Okean". 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd