fbpx
Skip to main content
Mate Parlov

GLUMA U RUKAVICAMA: Premijera predstave "Mate Parlov" na Brionima

Foto: Youtube printscreen/mateteo72
Scenario za komad o proslavljenom jugoslovenskom bokseru pisali su autori iz Zagreba, Beograda i Ljubljane.

Predstava "Mate Parlov", rađena u koprodukcija Bitef teatra i pozorišta "Ulyšes", biće premijerno izvedena 12. avgusta na Brionima, a beogradska premijera planirana je za novembar, saopšteno je iz Bitef teatra.

Scenario za predstavu o proslavljenom jugoslovenskom bokseru pisali su autori iz Zagreba, Beograda i Ljubljane, Tomislav Zajec, Olga Dimitrijević, Aleksandar Radivojević, Dimitrije Kokanov i Jan Cvitković, a režiju potpisuje Aleksandar Švabić.

Dramaturg je Nataša Rajković, koreograf Staša Zurovac, muziku potpisuje Damir Urban, scenografiju Davor Sanvincenti, a kostimograf je Maria Marković.

Igraju Slavko Štimac, Dejan Dedić, Lucija Šerbedžija, Katarina Bistrović Darvaš i Jerko Maričić.

Parlov je bio jedini bokser u istoriji tog sporta koji je osvojio olimpijsku, evropsku i svetsku amatersku te evropsku i svetsku profesionalnu titulu. 

Bio je najbolji hrvatski i jugoslavenski bokser svih vremena te je već za života proglašen najboljim hrvatskim sportistom 20. veka. 

Osam puta je bio prvak Jugoslavije, pet puta prvak Balkana, dva puta svetski prvak i jednom evropski, a osvojio je i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Munhenu 1972. 

Predstava obrađuje i ono što je Mate Parlov predstavljao u široj svesti svih koji žive na ovim prostorima, za koje je bio mit.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
5 Beograd