Skip to main content
Knjiga

GODINAMA TAVORILI U SEFU: Rukopisi ČUVENOG pisca konačno PRONAĐENI!

Foto: Profimedia
Ova vest obradovala je sve proučavaoce književnosti

Okružni sud u Cirihu podržao je prošlonedeljne odluke izraelskih sudova i presudio da nekoliko sefova u tom švajcarskom gradu može biti otvoreno i da njihov sadržaj sme biti poslat u izraelsku Narodnu biblioteku.

NEPREVAZIĐENI GLAS: Objavljen trejler dokumentarnog filma o velikom Pavarotiju (VIDEO)

NEPREVAZIĐENI GLAS: Objavljen trejler dokumentarnog filma o velikom Pavarotiju (VIDEO)

Franc Kafka
Franc Fafka
Foto: Youtube printscreen/Milan Sljapic

Radi se o papirima koji bi mogli da bace novo svetlo na jednu od najzagonetnijih figura svetske književnosti, Franca Kafku, češkog Jevrejina iz Praga koji je govorio nemački i na čije kulturno nasleđe prava polažu i Izrael i Nemačka i žestoko se spore oko toga.

Iako se ne zna tačno šta se nalazi u sefovima, eksperti za književnost smatraju da bi tu mogli biti završeci nekih od Kafkinih značajnijih dela, od kojih su mnoga posle njegove smrti objavljena nedovršena.

BUBE ZA SVA VREMENA: Pojavio se snimak Bitlsa star više od 50 godina! (VIDEO)

BUBE ZA SVA VREMENA: Pojavio se snimak Bitlsa star više od 50 godina! (VIDEO)

Takvu sagu je vrlo lako mogao napisati i sam Kafka, čije ime je postalo sinonim za apsurdne situacije s netransparentnim sudskim procesima. Pisac je bio poznat po pričama o običnim ljudima koje Kafka je malo pre smrti od tuberkuloze 1924. svoja dela ostavio dugogodišnjem prijatelju, uredniku i izdavaču Maksu Brodu, naloživši mu da ih spali nepročitana. Brod mu nije ispunio želju i objavio je najveći deo onoga što je dobio, uključujući romane "Proces", "Tvrđava" i "Amerika". Ta dela su do tada malo poznatog Kafku posthumno učinila jednim od najčuvenijih i najuticajnijih pisaca 20. veka.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
14 Beograd