fbpx
Skip to main content
Benedikt Kamberbač

HOLIVUDSKA POSVETA BESMRTNOM NAUČNIKU: Uskoro film o rivalstvu Tesle, Edisona i Vestinghausa (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen/101 Studios
Rat koji je stvorio istoriju.

Da li ste čuli ili negde videli najavu za novi holivudski film čija priča govori o rivalstvu Tomasa Edisona, Džordža Vestinghausa i Nikole Tesle?

IDEMO DALJE! Stiže nova serija, ovogo puta bez Lanistera i Targerjena: Ali tu su Starkovi

IDEMO DALJE! Stiže nova serija, ovogo puta bez Lanistera i Targerjena: Ali tu su Starkovi

Film "The Current War" (čiji se naslov može prevesti kao "Rat struja") govori o "ratu" Tomasa Edisona, koga igra Benedikt Kamberbač, i Džordža Vestinghausa, u tumačenju Majkla Šenona, u kome će pobednik biti onaj čiji će sistem električne struje pokretati savremeni svet.

Treći "igrač" u celoj priči je Nikola Tesla, čiji lik je poveren engleskom glumcu Nikolasu Houltu.

Možda će vas zbuniti činjenica, do koje možete doći običnim guglanjem, da je film premijerno prikazan još u jesen 2017. godine na filmskom festivalu u Torontu (TIFF).

BOŽE, KOLIKO GREŠAKA! Svi smo voleli Srećne ljude, ali ovoliko PROPUSTA nema nijedna serija! (VIDEO)

BOŽE, KOLIKO GREŠAKA! Svi smo voleli Srećne ljude, ali ovoliko PROPUSTA nema nijedna serija! (VIDEO)

Pa gde se onda krio sve to vreme? Odgovor na to pitanje glasi: Harvi Vajnstin.

"The Current War" je bio jedan od filmova koji su "stavljeni na led" kada su brojne optužbe za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje na račun jednog od, do tada, najvećih filmskih producenata u Holivudu počele da izlaze na videlo.

Sudski proces protiv Vajnstina je pokrenut, a brojne optužbe (koje je on poricao) su nastavile da pristižu, što je Vajnstinovu kompaniju (The Weinstein Company) odvelo u bankrotstvo, a film "The Current War" ostavilo da skuplja prašinu na nekoj polici. I tu je ostao naredne dve godine.

Harvija Vajnstina je, inače, pratila reputacija čoveka koji je prilično voleo da utiče na montažu filmova koje je producirala njegova kompanija.

Zbog toga, verzijom filma koja je 2017. prikazana u Torontu ni reditelj Alfonso Gomez-Rehon nije bio zadovoljan. Kaže da se zbog toga čak "osećao kao idiot".

Nikola Tesla
Foto: Profimedia

Početkom ove godine, međutim, u pomoć je stigla kompanija 101 Studios, koja je za tri miliona dolara otkupila sve prava na film.

Za činjenicu da je "The Current War" imao gotovo nikakav publicitet i da skoro niko za njega nije čuo, najverovatnije su odgovorne prilično slabe ocene koje je dobio na TIFF-u.

Ali sada Gomez-Rehon je dobio novu šansu, pa je "traku" vratio na sto za montažu. Reditelj je filmu dodao pet scena, istovremeno skrativši prvobitnu dužinu za 10 minuta.

A pošto film više nema nikakve veze sa Harvijem Vajnstinom, timu se priključio novi, dobro poznati, igrač - Martin Skorseze, pod čijim patronatom je Gomez-Rehon kompletirao novu verziju filma.

"The Current War" krajem meseca stiže u britanske, na jesen u američke, a nadamo se da će se negde između dve premijere pojaviti i u našim bioskopima.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
6 Beograd