Skip to main content
Ivan Bekjarev

Ivan Bekjarev potpisao ugovor o legatu sa udruženjem "Adligat"

Foto: Adligat
"Pored izvanredne arhivske građe, izuzetno retkih plakata, pozivnica i dokumentacije, tu su čak i originalni kostimi i rekviziti sa predstava..."

Ivan Bekjarev, jedan od naših najznačajnijih glumaca potpisao je ugovor o legatu sa Viktorom Lazićem, predstavnikom Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“. Posle nekoliko poseta Adligatu, uveren da je ova institucija u kojoj se oprema posebna Pozorišna soba, na inicijativu novinarke Stevanke Češljarov, članice Adligata, Bekjarev je iz svog stana spakovao neke od njemu najdražih predmeta. Odmah je poklonio svoju diplomu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Oktobarsku nagradu grada Begorada, plakete Zlatnog ćurana, Zemunsku povelju za građanske zasluge i još veliki broj nagrada, povelja i zahvalnica koje je na poklon dobijao prethodnih decenija. Adligat je preuzeo i važan deo glumčeve biblioteke, između ostalog više od 130 knjiga sa posvetama između ostalog Pere Zupca, Mome Dimića, Miloša Šobajića, Vide Ognjenović, Dragoslava Mihailović, Mire Stupice, Radomira Putnika...

Knjiga sa potpisom petogodišnjeg Kneza Mihaila Obrenovića na izložbi u Kriminalističko-policijskom univerzitetu

Knjiga sa potpisom petogodišnjeg Kneza Mihaila Obrenovića na izložbi u Kriminalističko-policijskom univerzitetu

Građa koju je Bekjarev do sada čuvao u svom domu, imaće veliki značaj za proučavanje istorije srpskog pozorišta i ovog vremena. Pored izvanredne arhivske građe, izuzetno retkih plakata, pozivnica i dokumentacije, tu su čak i originalni kostimi i rekviziti sa predstava, kao na primer dva kostima sa predstave Egona Savina (režija) i Miroslava Momčilovića (tekst) koja je izvođena širom Srbije i sveta „Autsajderi“ ili „Beograd na kolenima“ koje su nosili tokom predstave Ivan Bekjarev i Predrag Ejdus poklonjena su Adligatu.

Književnica Grozdana Olujić svoju ZBIRKU KNJIGA i LIČNE PREDMETE poklonila "Adligat-u"! (FOTO)

Književnica Grozdana Olujić svoju ZBIRKU KNJIGA i LIČNE PREDMETE poklonila "Adligat-u"! (FOTO)

Naročito je zanimljiva arhivska građa koja obuhvata i izvanrednu višedecenijsku prepisku sa studentima, čiji jedan deo neće biti dostupan javnosti za života poklonodavca.

O Adligatu Bekjarev kaže: „Ovo što sam ovde video, ne verujem da ima igde u svetu. Država bi morala da ovaj muzej podrži moralno i materijalno a Turistička organizacija Beograda bi takođe mogla da pomogne... Ono što je najvažnije, ova institucija mora da se nađe na spisku onoga što svaki stranac u Beogradu mora da obiđe. Muzeji Adligata su zaista fantastični i veoma mi je drago da će moj legat baš ovde biti smešten.“

Legat Ivana Bekjareva
Foto: Adligat

Ivan Bekjarev, diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu,  jedan je od najznačajnijih jugoslovenskih, odnosno srpskih  glumaca,  koji se ogledao  sa podjednakim uspehom u svim žanrovima i medijima. Odigrao je više od 150 uloga u pozorištu, od čega oko 60 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde je 33 godine bio član i dugogodišnji prvak. Кao gost igrao je glavne uloge i u ostalim beogradskim pozorištima, kao i u više pozorišta u Srbiji.

VEST ADLIGATA: Otvoreno odeljenje za digitalizaciju

VEST ADLIGATA: Otvoreno odeljenje za digitalizaciju

Ivan Bekjarev
Foto: Adligat

Snimio je preko 50 filmova u bivšoj SFRJ, Srbiji, Danskoj, Italiji i dr. Za doprinos  filmu dobio je nagradu Jugoslovenske kinoteke i izabran za člana Akademije za filmsku umetnost i nauku (AFUN).

Bio je veoma uspešan radio i TV voditelj, a 1970. godine rekao prvo “Dobar dan”  na tada novom radiju “Studio B”. Na Radio Beogradu “202” godinama je bio autor i voditelj kultne emisije “Mislim na vas, mislite  na mene”. Imao je i veći broj svojih šou programa na raznim televizijama.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd