fbpx
Skip to main content
Ivana Žigon

SNAŽNA PODRŠKA IVANE ŽIGON U BORBI ZA ZAŠTITU SVETINJA U CRNOJ GORI: Pesma se ne može staviti u karantin

Foto: Srbija Danas/Privatna arhiva
Ljubav prema narodu ih je spojila.

Ivana Žigon na čelu je ansambla "Kosovski božuri" vec 15 godina.

Uz pomoć nastavnika muzičkog iz Orahovca Gavrila Kujundžića, Božuri su proneli pesme o Kosmetu u vreme kad je to bilo najteže.

Tokom 15 godina gostovali su i po crkvama i po zabačenim selima, ali i po Filharmonijama Rusije i nikad svoje gledaoce nisu ostavljali bez suza u očima. Imali su oko 200 koncerata širom sveta, nastupali i pred ministrom kulture Francuske i više puta u Kremaljskom dvorcu u Moskvi.

Stihovima na više jezika i pesmom, uvek su pronosili istinu, pronose je i danas. Za Vidovdan su nastupali u manastiru Ravanica i uveličali otvaranje spomenika Caru Lazaru u Ćupriji pesmom o caru Lazaru koja je jedna od omiljenih pesama na internetu.

Zlatni lik Petra II Petrovića Njegoša, Lovćenskog tajnovidca - Za životno služenje lepoti i dobru i materinsko čovekoljublje - Jelena, Ivana i Stefan Žigon sa Kosovskim božurima nakon dodele ordena
Zlatni lik Petra II Petrovića Njegoša, Lovćenskog tajnovidca - Za životno služenje lepoti i dobru i materinsko čovekoljublje - Jelena, Ivana i Stefan Žigon sa Kosovskim božurima nakon dodele ordena
Foto: Ivana Žigon

- Tada pre 15 godina, bili su deca i mislila sam da ćemo trajati dok ne porastu, međutim, Gavrilove i naše pesme naučila je omladina Srbije. Sada posle 15 godina smo porodica, razumemo se i na sceni, na prvi pogled, izgleda da nas je ljubav prema svom narodu spojila jače od krvnog srodstva. Sada sam baka koja ima 5 unučića - pet malih božura - rekla je Ivana.

Na pitanje da li stvaraju nove pesme i spotove, Ivana je ovako odgovorila:

- Imamo sreću da vec 3 godine sarađujemo sa Predragom Radisavljevićem, prvakom sveta iz harmonike i mladim kompozitorom  kojem zahvaljujemo na novoj obradi pesme "Onamo namo", kao i mnogim drugim koje su uvelicale nase predstave u formi muzičkih  spektakla. Uostalom, kad nas nije sprečilo da onda kada smo počinjali mala deca putuju na koncerte pod oružanom pratnjom, potrudili smo se i sada da nas Korona ne zaustavi. Pesma se ne može staviti u Karantin i ne priznaje granice. Posvetili smo ovaj naš novi spot na pesmu "Onamo namo" borbi za svetinje u Crnoj Gori, a u njemu kao gost sa nama nastupa čarobna Bojana Peković koja je Gusle odvela u "Sibelius", najznačajniji muzički univerzitet na svetu.- zaključila je ona.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
12 Beograd