fbpx
Skip to main content
Ivo Andrić

DAN KADA JE IVO ANDRIĆ DOBIO NOBELOVU NAGRADU: Reči koje je izgovorio pre 95 godina i sad odzvanjaju

Foto: Profimedia
Ostavio je neizbrisiv trag.

- Nobelovu nagradu smatram kao izuzetno priznanje za celokupnu književnost moje zemlje - bila je reakcija Ive Andrića na vest da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, koju mu je Švedska kraljevska akademija dodelila na današnji dan 1961. godine za delo “Na Drini ćuprija”, kao i za sveukupan njegov književni rad.

Odluku o izboru laureata Nobelove nagrade iz oblasti književnosti Ivo Andrić je primio telefonom u svom stanu u Beogradu na današnjiem Andrićevom vencu.

Ako se OVAKO budete ponašali ostaćete BEZ PRIJATELJA

Ako se OVAKO budete ponašali ostaćete BEZ PRIJATELJA

"SNEŽANA" PREMINULA U 101. GODINI: Napustila nas je Mardž Čempion, glumica koja je dala lik Snežani

"SNEŽANA" PREMINULA U 101. GODINI: Napustila nas je Mardž Čempion, glumica koja je dala lik Snežani

OVO NISTE ZNALI! Baba Nikole Đurička je bila poznata glumica i ona je "kriva" što je on postao glumac!

OVO NISTE ZNALI! Baba Nikole Đurička je bila poznata glumica i ona je "kriva" što je on postao glumac!

U najužem izboru su, pored Andrića, bili i engleski pisci Lorens Darel i Grem Grin, Amerikanac Džon Štajnbek i Italijan Alberto Moravija.

Dodela Nobelove nagrade za 1961. godinu svečano je uručena 10. decembra u dvorani Koncertnog doma u Stokholmu. Na svečanosti, u prisustvu kralja Gustava Adolfa VI, članova švedske vlade i 700 zvanica, o Ivi Andriću i njegovom stvaralaštvu govorio je dr Andres Esterlang.

- Andrić nosi u sebi mnogo nežnosti za ljude, ali ne uzmiče pred strahotama, niti pred nasiljem, koje pred njegovim očima, pre svega, potvrđuje stvarnost zla i postojanja. On je pisac koji je majstor jednog sasvim ličnog originalnog kruga motiva, on otvara jednu dosad nepoznatu stranicu svetske hronike i obraća nam se iz dubine napaćene narodne duše Južnih Slovena.

Ivo Andrić
Foto: Youtube Printscreen/RTS 3 - Zvanični kanal

Zahvaljujući na priznanju Ivo Andrić, prvi Jugosloven dobitnik Nobelove nagrade, u 15 - minutnom izlaganju rekao je i sledeće:

- Moja domovina je zaista mala zemlja među svetovima kako je rekao jedan naš pisac i to je zemlja koja u brzim etapama, po cenu velikih žrtava i izuzetnih napora, nastoji da na svim područjima, pa i na kulturnom, nadoknadi ono što joj je neobično burna i teška prošlost uskratila. Svojim priznanjem vi ste bacili snop svetlosti na književnost te zemlje i tako privukli pažnju sveta na njene kulturne napore i to upravo u vreme kad je naša književnost nizom novih imena i originalnih dela počela da prodire u svet, u opravdanoj težnji da svetskoj književnosti i ona da odgovarajući prilog. Vaše priznanje književnosti te zemlje znači nesumnjivo ohrabrenje tom prodiranju.

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd