Utorak 19. mar 2024.
knjiga

IZDANJE STARO 160 GODINA: Jedna knjiga je upravo prodata za pola miliona dolara! (FOTO)

Foto: Profimedia
Mnogo više od očekivanog.

Prvo izdanje "Postanka vrsta" Čarlsa Darvina prodato je za rekordnih pola miliona dolara, objavila je juče aukcijska kuća Bonhams. 

TITANIK 2 ZAPLOVIĆE 2022. GODINE: Ruta ISTA kao pre 100 godina!

TITANIK 2 ZAPLOVIĆE 2022. GODINE: Ruta ISTA kao pre 100 godina!

Knjiga stara 160 godina prodata je za 500.075 dolara anonimnom kupcu putem interneta. To je dvostruko veći iznos od onoga koji je Bonhams očekivao. 

Knjiga punog naziva "Postanak vrsta prirodnim odabirom" odlično je očuvana i bila je u privatnoj zbirci poslednjih sto godina, objavila je izdavačka kuća. 

Darvin, britanski naučnik i biolog koji je razvio teoriju evolucije, knjigu je objavio 1859. Njegova revolucionarna naučna teorija prekretnica je u istoriji nauke, jer se sukobila s religijskim uverenjem o kreaciji. 

Knjiga koju je Bonhams prodao bila je među nekoliko primeraka iz prvoga izdanja koji su poslati prijateljima i porodici. Njen izvorni vlasnik bio je nemački botaničar Robert Kaspari, Darvinov saradnik. 

Kasparijev primerak prodat je početkom 20. veka Edvardu Bredfordu Tičeneru, profesoru na njujorškom univerzitetu Kornel. Nasledio ju je zatim donedavni vlasnik, koji nije imenovan. 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd