fbpx
Skip to main content
Scena iz filma Roma

TO JE ČITAVA ARMIJA: Oni odlučuju ko će u nedelju dobiti Oskara

Foto: Youtube printscreen/Netflix
Prilično dobar uzorak.

Ove godine su za Oskare, nagrade američke Akademije filmskih umetnosti i nauke čija je svečana 91. dodela u nedelju uveče u Los Anđelesu, glasala 7.902 predstavnika filmske industrije.

Svi glasači za Oskara su članovi Akademije čije je sedište u Los Anđelesu. Glasači moraju da budu "ostvareni" stručnjaci u kinematografiji i predstavnici su 17 oblasti filmske industrije. To su glumci, reditelji, producenti, scenaristi, kostimografija i razni tehničari. 

Članovi Akademije su ranije imali doživotno pravo na glasanje ali je 2016. godine ograničen period na deset godina koji može da se obnovi. Ta mera je uvedena kako bi se izbeglo da oni koji su u međuvremenu napustili filmsku industriju, nastave da glasaju. 

Akademija je dugo bila diskretna o spisku svojih glasača, koji s druge strane nisu u obavezi da kriju da su članovi te institucije. 

Posle nekoliko godina kritika o sastavu članova koji ne odražavaju raznolikost društva, Akademija je 2016. navela da oko 90 odsto članova čine belci, a 76 odsto muškarci. Prosečno doba glasača je bilo 63 godine. Te iste godine, Akademija, na meti kritika, saopštila je da će do 2020. udvostručiti broj žena i predstavnika etničkih manjina.

Akademija je prošle godine pozvala više od 900 novih članova, a 49 odsto njih su žene i predstavnici etničkih manjina. Ipak, Akademiju i dalje čini 69 odsto muškaraca i 84 odsto belaca. Svi glasači u zavisnosti od svoje branše glasaju za određene kategorije, glumci za glumce ili reditelji za reditelje. 

Za određene kategorije kao što je izbor najboljeg stranog ili animiranog filma, formiraju se specijalni komiteti. Svi članovi pored svoje branše moraju da glasaju u kategoriji najboljeg filma.


Od 24 kategorije za 23 se glasa tako što je onaj koji dobije najviše glasova pobednik. Međutim, za najbolji film se glasa drugačije i u nekoliko krugova. Svaki glasač je pozvan da napravi spisak nominovanih filmova. Film koji se u nekoliko krugova glasanja najviše pojavljuje na prvom mestu spiska glasača je pobednik.

Ove godine favoriti za Oskara su filmovi "Roma" (Rim) meksičkog režisera Alfonsa Kuarona i "The Favourite" (Miljenica) Grka Jorgosa Lantimosa. Ta dva filma su dobila najviše, po deset nominacija za tu prestižnu filmsku nagradu. 

Ceremonija će kao i svake godine biti održana u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
8 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19