Skip to main content
Kaleidoskop

Kaleidoskop: Kultura je način života

Foto: Promo
Na više od 80 lokacija, u 400 programa, u najrazličitijim umetnostima i sa više od 1000 umetnika...

Kaleidoskop je delo kulture zajedništva i zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture kojim se kroz različite umetnosti predstavlja jedinstvena slika različitosti i raznolikosti Novog Sada. Na više od 80 lokacija, u 400 programa, u najrazličitijim umetnostima i sa više od 1000 umetnika, naš grad dobija leto bogato kulturnim dešavanjima u jedinstvenom obliku, obliku Kaleidoskopa. Direktor Fondacije Novi Sad 2021 Nemanja Milenković ističe da nam ovaj projekat donosi uverenje da je kultura način života.

Kaleidoskop
Foto: Promo

- To je uverenje na kojem gradimo programski Most nade. Kaleidoskop podrazumeva upravo to - uključivanje građana u savremene evropske tokove u oblasti kulture kroz podizanje kapaciteta i sveukupnog nivoa kulture življenja. A to nam donosi ono najvažnije - kulturu zajedništva! Otuda je Fondacija Novi Sad 2021 most između svih tih različitih aktera. Želimo da ih povežemo u jedan prikaz, u kome se opet, kroz tu jednu sliku, otud i Kaleidoskop, vidi bogatstvo različitiosti i raznolikosti Novog Sada.

Karavan, prva kulturna stanica promovisana je već na prvoj konferenciji koja je metafora samog Kaleidoskopa. Prema Milenkovićevim rečima on pokazuje šta znači dinamička kultura, da svuda, u svakom mestu, za svakoga, kultura može biti dostupna i da svi zajedno treba da učestvujemo u njoj, da je mi kreiramo.

Kaleidoskop predstavlja jednu od najvećih svetskih savremenih pijanistikinja - Momo Kodam

Kaleidoskop
Foto: Promo

- Kulturne stanice pre svega moraju biti u službi decentralizacije i demokratizacije kulture. Karavan je mobilna kulturna stanica i prva koja je predstavljena. Primera radi, pošto su u samom karavanu ugrađeni između ostalog, solarni paneli, vi bez ikakvog napajanja možete imati program u trajanju od četiri ili pet sati sati, bez prestanka. Dakle gde god da stanete, vi možete da pružite najkvalitetniji zvuk, sliku, rasvetu. To je bila ideja - da kultura bude dostupna svuda i svima.

LEBDEĆI DVOJE: Još jedan spektakl u sklopu Kaleidoskopa kulture (FOTO)

Do kraja septembra Novosađani i njihovi gosti nastaviće da uživaju u arhitekturi, književnosti, izvođačkoj umetnosti, primenjenoj umetnosti, kao i vizuelnoj umetnosti objedinjenih u nesvakidašnji Kaleidoskop.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
19 Beograd