fbpx
Skip to main content
Grozdana Olujić

Književnica Grozdana Olujić svoju ZBIRKU KNJIGA i LIČNE PREDMETE poklonila "Adligat-u"! (FOTO)

Foto: sr.wikipedia/ Branko Belić
Divan gest!

Književnica Grozdana Olujić poklonila je važan deo svoje biblioteke, zbirku knjiga sa posvetama i svojih ličnih predmeta Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", tj. Muzeju srpske književnosti koje je otvoreno u okviru ovog Udruženja.

Grozdana Olujić je zbirku knjiga i predmeta koje je poklonila sakupljala i čuvala godinama. Kao članica Adligata, sa porodicom se odlučila da važan deo svoje zaostavštine pokloni ovom udruženju s obzirom na poverenje i ugled koji ova institucija uživa u zemlji i inostranstvu.

NISU ZNALI! Čuveni roman "Hajduk Stanko" pisac je posvetio ovom SRBINU! (FOTO)

Grozdana Olujić - zbirka
Foto: Promo

Među poklonjenim predmetima ističu se dve pisaće mašine i to književnicina omiljena "olimpija" koja je stajala na njenom radnom stolu decenijama, na kojoj je otkucala neke od najlepših stranica sprske moderne književnosti, ali i jedna manja, "portabl olimpija" koju je naša književnica nosila sa sobom na letovanja.

Među više stotina poklonjenih knjiga nalazi se mnoštvo važnih posveta, kao na primer jedna koju je Grozdani napisao Dobrica Ćosić davne 1958. ili jedna Desanke Maksimović koja joj kaže: "Mojoj miloj prvoj sagovornici, književnici Grozdani Olujuć sa ljubavlju".

OPROŠTAJNO PISMO Virdžinije Vulf - Da je neko mogao da me spase, to bi bio ti...

Grozdana Olujić - zbirka
Foto: Promo

Tu su i knjige koje su Grozdani Olujić poklonili i na njima napisali beleške Dušan Matić, Sveta Lukić, Božidar Šujica, Dragan Kolundžija, ali i strane kolege kao na primer Marko Smit, bestseler autor Njujork Tajmsa sa njegovim pismom zaostalim u knjizi, indijski pisci Šrikant Varma i Sitakant Mahapatre, austrijski pisac Herbert Kunera, bugarski Eftima Kletniokva...

5 NAJVEĆIH SRPSKIH ZABLUDA: Evo šta su nas u školi pogrešno učili

Grozdana Olujić - zbirka
Foto: Promo

Grozdana Olujić (1934) je jedna od najznačajnijih modernih srpskih književnica, romansijer, prevodilac i antologičar, dobitnica Povelje za životno delo Udruženja književnika Srbije (2004) i NIN-ove nagrade za najbolji roman 2009. godine. Njeni romani i bajke već više decenija su u školskoj lektiri, a dela su joj prevođena na više od četrdeset jezika. Dobitnica je prve nagrade Politikinog zabavnika (1980), nagrade Mlado pokolenje (1980 i 1984), nagrade Zmajevih dečjih igara (1990). Dobila je nagradu Narodne prosvjete za roman "Izlet u nebo" i nagradu Telegrama za roman "Glasam za ljubav". Dobitnica je nagrade "Bora Stanković" za 2018. godinu za celokupno delo sa posebnim osvrtom na roman "Preživeti do sutra". Počasni je građanin grada Osla, nosilac danskog viteškog ordena Daneborg za zasluge na polju književnosti.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd