fbpx
Skip to main content
biblioteka

Legat Zorana i Milke Gluščević u Adligatu (FOTO)

Foto: Promo
U pitanju je pravo knjižno blago...

Legat poznatog profesora Univerziteta u Beogradu, Zorana Gluščevića i njegove supruge Milke Lučić Gluščević, poklonjen je Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" u kojem su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja.

Glušćević se bavio nemačkom književnošću, prevođenjem, pisanjem eseja, studija i kritika kao i drama za radio i televiziju, objavivši tridesetak knjiga. Važio je za najboljeg poznavaoca dela Hermana Hesea i Franca Kafke kod nas. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada i priznanja a bio je i član mnogih prestižnih literarnih žirija. Bio je urednik u nekoliko izdavačkih kuća i listova, među kojima su list Umetnost i kritika, Izdavačko preduzeće Vuk Karadžić, Izdavački zavod Jugoslavija, i Književne novine. Za sobom je ostavio tridesetak književnih dela, a upamćen je i kao jedan od naših najvećih germanista.

Legat je osnovala udovica Milka Lučić Gluščević, dugogodišnja urednica Kulturnog dodatka lista Politika. Do plodonosnog susreta predsednika Adligata Viktora Lazića i Milke Lučić Gluščević došlo je zalaganjem Simeona Babića, nekadašljeg direktora Biblioteke grada Beograda.

biblioteka
biblioteka
Foto: Promo

Kakvo je knjižno blago na policama lične biblioteke sabrao Zoran Gluščević, znameniti srpski pisac, književni i likovni kritičar govori i činjenica da se radi o više od četiri hiljade jedinica građe. Naročito se ističu zbirke knjige o Nemačkoj i Grčkoj, kao i Geteu i Kafki.

Viktor Lazić, predsednik Adligata, kaže:

- Uz biblioteku, zapravo celu dnevnu sobu prepunu knjiga, preuzet je i značajan deo arhivske građe, Gluščevićevi objavljeni i neobjavljeni rukopisi, prepiska i profesorska predavanja. Naročito se izdvajaju tri originalna, neobjavljena pisma Miroslava Krleže u kojima Krleža, između ostalog, izražava divljenje prema Gluščevićevom delu i poznavanju nemačkih romantičara. Ponosni smo na to što upravo Adligat baštini zaostavštine mnogih slavnih srpskih profesora, od doba Velike škole do danas. Ne smemo zaboravljati ljude koji su ostavili toliki trag, koji su svojim radom i znanjem formirali generacije srpskih intelektualaca. Istakao bih ovom prilikom naročito zbirke prof. Bogdana Terzića i prof. Ileane Čure kao i najveću zbirku knjiga o Geteu u regionu koja je sada značajno obogaćena.

Milka Lučić Gluščević

Milka Lučić Gluščević
Milka Lučić Gluščević
Foto: Promo

Milka Lučić Gluščević, osnivač legata Zorana i Milke Gluščević, životna saputnica istaknutog srpskog profesora, poznati je putopisac i esejista, dugogodišnji novinar i urednik Kulturnog dodatka lista Politika.

Objavila je ukupno šest knjiga – tri knjige putopisa: "Senke iz Knososa", "Moj skarabej" i "Mediteranska ceremonija", kao i dve knjige esejističko-publicističkih zapisa: "Pustošna praznina sveta" i "To čudovište", te zbirku kratkih eseja o knjigama "Predlog za čitanje".

Knjigu "Gete" sačinila je od tekstova iz zaostavštine Zorana Gluščevića, koji se ovim velikanom nemačke književnosti bavio pola veka i svoja zapažanja zabeležio na nekoliko stotina stranica.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd