fbpx
Skip to main content
Komemoracija za Milenu Dravić

Milena Dravić bi danas napunila 80 godina: Njen lik i dela ostaće zauvek upamćeni

Foto: Srbija Danas
Neprevaziđena diva.

Priča o divi jugoslovenskog i evropskog filma Mileni Dravić priča u Beogradu, na Dorćolu, preko puta crkve Svetog Aleksandra Nevskog. Milena je odrasla uz majku koja je bila talentovana za pevanja (njeno mišljenje bilo joj je najvažnije), oca fudbalera koji je zbog žutice morao da odustane od sporta i brata Radeta koji je kasnije postao hokejaš. Pohađala je Osnovnu školu Janko Veselinović u Dušanovoj ulici, a zatim Prvu mušku gimnaziju. Njen talenat za scenu primetila je tetka, očeva sestra, pa je Milena po njenom predlogu upisala balet. Oprobala se i kao manekenka, na prvoj reviji na Kolarčevom univerzitetu prošetala je u đubretarcu.

Da li znate koja je NAJDUŽA REČ u srpskom jeziku? Ima 29 slova!

Da li znate koja je NAJDUŽA REČ u srpskom jeziku? Ima 29 slova!

Producentkinja umrla nakon što se zapalila ispred Ministarstva unutrašnjih poslova!

Producentkinja umrla nakon što se zapalila ispred Ministarstva unutrašnjih poslova!

UBILI JE ALKOHOL I DROGA: Prošlo je tačno pola veka od smrti LEGENDARNE Dženis Džoplin! (VIDEO)

UBILI JE ALKOHOL I DROGA: Prošlo je tačno pola veka od smrti LEGENDARNE Dženis Džoplin! (VIDEO)

U svet glume Milenu je uveo novinar i scenarista Vladimir Paskaljević, otac reditelja i scenariste Gorana Paskaljevića, koji je nedavno preminuo u Parizu. Nakon što ju je zapazio u zgradi "Duge" koju je uređivao, ponudio joj je ulogu u filmu "Vrata ostaju otvorena" slovenačkog reditelja Františeka Čapa, za koji je on napisao scenario.

Igrala je zatim u filmovima "Diližansu snova", "Zajednički stan", "Bolje je umeti", "Uzavreli grad" i "Leto je krivo za sve", a prvi susreti sa glumom doveli su je do odluke da upiše Fakultet dramskih umetsnoti u Beogradu. Kao studentkinja igrala je u filmu "Prekobrojna". Za ulogu Ranke nagrađena je Zlatnom arenom u Puli.

Igrala je zatim u "Kozari", filmu "Čovek nije tica" sa Evom Rasom, a onda i u "Jutru" sa Ljubišom Samardžićem. Za ulogu Slobodanke nagrađena je Zlatnom ružom na Filmskom festivalu u Venecijii, a onda sa Ljubišom progašena za filmski par godine. Sa čuvenim Smokijem bila je glumački tandem u brojnim filmovima i jedan od najuspešnijih filmskih parova u istoriji jugoslovenske kinematografije.

Milena Dravić
Srbija Danas / Jelena Obradović

Usledila je njena uloga u još jednom filmu Puriše Đorđevića, u "Kros kontriju". Za tu rolu je vredno trenirala trčanje. Glumila je i u filmu "Bitka na Neretvi" koji je bio naš kandidat u trci za Oskara u kategoriji za najbolji strani film.

Zbog brojnih obaveza Milena je napustila FDU, a profesorka Ognjenka Milićević ju je molila da nastavi sa fakultetom.

Postala je članica Ateljea 212, a u njenoj karijeri počelo je zlatno doba. Od sedamdesetih do devedesetih glumica je odigrala briljantne role i osvajala najprestižnija priznanja. Nastavila je da sarađuje sa Punišom Đorđević u "Biciklistima". Igrala je u kontroverznom filmu "W.R. Misterije organizma" koji je tadašnja vlast zabranila. Uloge u ostvarenjima "Sutjeska", "Povratak otpisanih", "Laf u srcu", "Moj tata na određeno vreme", "Razvod na određeno vreme", "Nije lako sa muškarcima", nastavile su niz njenih sjajnih i raznovrsnih rola. Milena je glumila i u "Posebnom tretmanu" koji je bio kandidat za Zlatni globus za najbolji strani film.

Na snimanju filma "Kako su se volele dve budale" srela je Dragana Nikolića. U pauzama snimanja otišli su da se venčanju u Opštini Vračar, kuma na venčanju bila je glumica Jelisaveta Seka Sablić.

Kada bi se snimio film o priči koja je spajala dvoje glumaca, bilo bi to i više do filma. Supružnici su i sarađivali, a njihov zajednički TV šou "Obraz uz obraz" jedan je od najkreativnijih i najgledanijih u istoriji naše televizijie. Dragan Nikolić je preminuo 2016. u Beogradu.

Milena Dravić
Milena Dravić
Foto: Profimedia

Dobitnica je Dobričinog prstena za životno delo, Zlatnog ćurana za životno delo, višestruka dobitnica Statue Ćuran, Zlatne arene u Puli, nagrade za najbolju sporednu ulogu na festivalu u Kanu za ulogu u filmu "Poseban tretman". Bila je tokom karijere okružena svetskim legendama, poput reditelja Alfreda Hičkoka.

Imala je i priliku da osvane na stranicama čuvenog "Plejboja". Obećano joj je da će se fotografije biti bez vulgarnosti. Odbila je ponudu, a pre nekoliko godina je u emisiji "Veče sa Ivanom Ivanovićem" izjavila da nije sigurna da li je dobro postupila.

Vreme je prolazilo, dolazile su nove uloge. Igrala je u "Nebeskoj udici", rediteljskom ostvarenju Ljubiše Samaradžića koji je izjavio da je tajna uspešnosti njegove i Milenine saradnje u tome što su njih dvoje bili veoma slični, "Buretu Baruta", u predstavi "Harold i Mod". Glumila je i u serijama Radoša Bajića- "Selo gori, a baba se češlja" i "Šifra Despot".

Arsen Dedić posvetio joj je pesmu "Milenu" čime je bila ganuta. Dušan Makavejev je napisao "Traktat o Mileni", a glumac, pisac i pesnik Ljubiša Bačić-Baja pesmu "A ja bez tebe", koju je otpevala Viktorija.

Uloga u filmu Gorana Paskaljevića kojom je osvojila svet

Mileni Dravić je uloga u "Posebnom tretmanu" Gorana Paskaljevića 1980. donela priznanje za žensku ulogu na Festivalu u Nišu i nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu na Festivalu u Kanu.

I tamo, na Kroazeti, otvorila su se širom vrata svetskog filma Mileni Dravić. Svi smo bili ponosni na nju kada je izašla na binu kanskog Grand palea da primi nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu. Nijedna naša glumica nije imala tu čast pre Milene, a bogami ni do danas. Zahvalila se žiriju, predvođenom Kirkom Daglasom, skromnim rečima, skoro da se stidela što u ruci drži jedno od najvećih svetskih priznanja koje filmska glumica može da osvoji za svoj rad. Bila je skromna, ali i pored toga, razorna srpska ljubomora po povratku u Beograd pokvarila je Mileni zasluženo slavlje. Javno je pocepala svoju Kansku diplomu, ali ne kao čin besa, već da bi svima pokazala kako joj nagrada ne znači više od sopstvenog mira, bez koga je nemoguće posvetiti se do kraja svom poslu. A u tom poslu je bila i ostala najbolja. Jednostavno - najbolja!

Milena Dravić
Foto: Profimedia

- Gledao sam je tada u Grand paleu, na Kroazeti... gledao kako na svetskoj sceni, uprkos njenoj skromnosti, il’ baš zbog toga, blista njena čudesna umetnička i glumačka harizma, kao i ljudska veličina. Nije bilo sumnje, a nema je ni danas - ona je sam svetski vrh i neko ko, kako to Ranko Munitić lepo kaže, redak dragulj koji kroz svoju glumačku umetnost otvara samu suštinu ljudskog bića i njegovih večitih pitanja - rekao je Goran Paskaljević o svetskom uspehu Milene Dravić (izvod iz monografije "Milena Dravić" koju je priredila Tatjana Nježić).

Uspomenu na čuvenu glumica čuva i njena bratanica Verica Dravić koju su mediji mogli da vide pre nekoliko godina na nedelji mode u Beogradu, na reviji održanoj u čast Milene. Čim je ušetala u zgradu gde se održavala revija, izdvojila se u masi, a svi su primetili koliko je slična sa tetkom.

TAJNE SERIJE "BOLJI ŽIVOT" I "VRUĆ VETAR" Kakve veze sudija iz Palate pravde ima sa kultnim ostvarenjima i zašto uvek postoji SCENA U SUDU?

TAJNE SERIJE "BOLJI ŽIVOT" I "VRUĆ VETAR" Kakve veze sudija iz Palate pravde ima sa kultnim ostvarenjima i zašto uvek postoji SCENA U SUDU?

Pročitajte i:

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd