fbpx
Skip to main content
Adligat

NA PREDLOG ADLIGATA: Šest ulica u Beogradu dobilo imena po VELIKANIMA srpske kulture!

Foto: Adligat
Evo o kome se radi!

Šest ulica u Beogradu dobilo je nazive po velikanima srpske kulture na predlog Udruženja Adligat. Radi se o književniku Miodragu Pavloviću, prevodiocu Peteru Urbanu, bibliografu Miodragu Živanovu, istoričaru Simi Ćirkoviću i političaru Mihailu Polit-Desančiću.

POSLE 10 GODINA OD PRVOG DELA: Objavljen trejler za nastavak hita "Zombilend" (VIDEO)

POSLE 10 GODINA OD PRVOG DELA: Objavljen trejler za nastavak hita "Zombilend" (VIDEO)

Adligat
Adligat
Foto: Adligat

Uprava Adligata (Muzej srpske književnosti, Muzej knjige i putovnja) predložila je da ulice dobiju naziv po "ličnostima koje su svoje potomke zadužile nesebičnim požrtvovanjem, velikim delom u književnosti i nauci, po ljudima koje ne bismo smeli da zaboravimo". Svih šest ulica koje su promenile nazive su na Voždovcu, što je važno s obzirom na to da svi ti velikani imaju određenu vezu sa Voždovcem. Između ostalog, celokupni legati Miodraga Pavlovića, Miodraga Živanova i Petera Urbana, kao i Zbirka Mihaila Polit Desančića nalaze se u Adligatu.

Stiže Ultra Energy Day! Muzički maraton na najvećoj underground bini Lovefesta

Stiže Ultra Energy Day! Muzički maraton na najvećoj underground bini Lovefesta

Inicijativa za promenu ulica podneta je na predlog opštine Voždovac. Odluka o usvojenim predlozima je već objavljena u Službenom glasniku, izvršena je promena u katastru i sada je još preostalo da se ulice sa novim nazivima označe na terenu. - Predložili smo da ulice dobiju naziv po imenima ličnostima čija dela su nesporna, ali često manje poznata javnosti. Neke ulice danas nose nazive po ljudima čije su biografije i životi krajnje problematični, dok naši velikani čame zaboravljeni. Vreme je da se neke stvari dovedu na svoje mesto – izjavio je Viktor Lazić. Miodrag Pavlović (1928 - 2014) pesnik, pripovedač, esejista, dramski pisac, prevodilac i antologičar diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Njegova prva zbirka pesama, 87 pesama (1952) smatra se prekretnicom u novijoj srpskoj poeziji, koja je, nasuprot socrealizmu, proklamovala neonadrealistički protest. Pavlović je, onda kada je to bila ideološko-politička jeres, posegao za revalorizacijom naše nepravedno zapostavljene pesničke prošlosti. Od tada je imao vodeće mesto u modernoj srpskoj poeziji i jedan je od najuticajnijih pesnika posleratne srpske književnosti.

Ako vas situacija sa fotografije podseća na vas ili nekog koga poznajete, OBAVEZNO PROČITAJTE ovaj tekst

Ako vas situacija sa fotografije podseća na vas ili nekog koga poznajete, OBAVEZNO PROČITAJTE ovaj tekst

Njegova poezija i eseji su objavljeni na većini evropskih i nekoliko orijentalnih jezika. Poseban ugled stekao je u Nemačkoj a njegova dela su visoko ocenjivana u najuglednijim nemačkim listovima. Zastupljen je u prvoj antologiji moderne srpske poezije na nemačkom jeziku "Pesma pomera brda" (2004) naslovljene upravo prema jednom Pavlovićevom stihu. Miodrag Pavlović je bio redovni član Evropske akademije za poeziju. Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti postao je 1978, a redovni član 1985.

Miodrag Živanov
Miodrag Živanov
Foto:Adligat

U Nemačkoj je 2012. dobio međunarodnu Petrarkinu nagradu. Miodrag Živanov (1928 - 2002) najvažniji srpski bibliograf modernog doba, dugogodišnji načelnik Bibliografskog odeljenja Narodne biblioteke Srbije, glavni redaktor „Retrospektivne srpske bibliografije 1868–1944“, na kojoj je radio 40 godina (23 godine samostalno). Da bi prikupio materijale za ovo delo, obišao je više stotina biblioteka u više desetina zemalja i pregledao oko deset miliona bibliografskih jedinica i kataloških listića samo samo u štampanim izvorima! Svakako da je to jedan od najvažnijih i najvećih projekata u istoriji srpskog bibliotekarstva.

MASAKR SUPERHEROJA MOŽE DA POČNE! Izašao finalni trejler za seriju "The Boys" (VIDEO)

MASAKR SUPERHEROJA MOŽE DA POČNE! Izašao finalni trejler za seriju "The Boys" (VIDEO)

Svojevrsna enciklopedija, to je kapitalno delo od posebnog nacionalnog interesa, potvrda postojanja, trajanja i uticaja koju je pisana reč jednog naroda ostavila za spomen potomcima. Veoma je značajan rad Živanova na otkrivanju anonimnih autora i autorskih dela pod pseudonimom. Peter Urban (1941 - 2013) književnik, prevodilac, lektor i istoričar, studirao je slavistiku, germanistiku i istoriju na univerzitetima u Beogradu i Vircburgu. Bio je jedan od najznačajnijih nemačkih prevodilaca.

26. FESTIVAL EVROPSKOG FILMA PALIĆ: Teodor Kun o najvećem događaju u istoriji moderne Slovačke

26. FESTIVAL EVROPSKOG FILMA PALIĆ: Teodor Kun o najvećem događaju u istoriji moderne Slovačke

Postao je poznat zbog svojih prevoda ruskih autora, uključujući Isaka Babelja, Danila Harmsa, Ivana Gončarova, Nikolaja Gogolja, Aleksandra Puškina, Ivana Turgenjeva. Njegovi prevodi Čehova su postali slavni i važe za do sada najbolje prevode na nemački jezik koje koriste sva pozorišta nemačkog govornog područja. Dobitnik je mnogih, najvažnijih prevodilačkih nagrada u Nemačkoj i Rusiji, a bio je i član nekoliko nemačkih akademija nauka. Njegov doprinos srpskoj kulturi je nemerljiv jer je bio jedan od najboljih prevodilaca za nemačko govorno područje i rado je prevodio naše klasike koje je i lično poznavao (Miodrag Pavlović, Milorad Pavić, Vasko Popa, Stanislav Vinaver, Matija Bećković, Dušan Pekić, Dragoslav Mihajlović, Dušan Kovačević, Ljubivoje Ršumović i mnogi drugi) čime je omogućavao da se sa delima srpskih književnika upozna i međunarodna javnost.

Koliki je njegov značaj pokazuje i činjenica da je 2017, obeležavajući godišnjicu Fondacije nemačkih prevodilaca, celokupna izložba upravo posvećena njemu sa nazivom "Urbanova orbita – zaostavština jednog prevodioca" kojoj je prisustvovala i ministarka kulture Nemačke, kao i brojni drugi nemački i međunarodni zvaničnici. Kao počasni gost je bio i predsednik Udruženja Adligat, Vik tor Lazić, s obzirom na to da je Urbanov legat sa preko 15.000 publikacija, uključujući mnoga prva izdanja ruskih i nemačkih pisaca sa posvetama kao i više izuzetnih izdanja štampanih pre skoro 300 godina, poklonjeno Adligatu o čemu su izveštavali skoro svi nemački i drugi inostrani mediji. Kolekcija Čehova iz njegove biblioteke, koja je najvećim delom prenesena u Adligat, sa više od hiljadu bibliografskih jedinica, važila je za najbolju takvu kolekciju u Nemačkoj, i svakako je danas jedna od najboljih i najvećih u Evropi.

POVRATAK VELIKOG REDITELJA: Tomas Ostermajer na 53. Bitefu

POVRATAK VELIKOG REDITELJA: Tomas Ostermajer na 53. Bitefu

Ta vredna zbirka, zajedno sa donacijama drugih pisaca čini jednu od najboljih specijalizovanih biblioteka o Čehovu u međunarodnim okvirima. Urban je bio veliki protivnik bombardovanja Srbije (1999) a znajući njegovu iskrenu odanost Srbiji, bibliotečku kolekciju je Beogradu i Adligatu poklonila njegova udovica Juta Herher. . Mihailo Polit Desančić, političar, novinar, književnik i advokat, sa dva doktorata, poliglota i erudita, bio je najbliži saradnik Svetozara Miletića i pored njega, najveći srpski političar ondašnje Vojvodine, u velikoj meri zaslužan za njeno prisjedinjenje Srbiji. Bio je i poslanik a i kao novinar zastupao je interese svog srpskog naroda.

Nikola Bešević
Nikola Bešević
Foto: Adligat

Jedna od najučenijih, najuglednijih ličnosti toga doba. Briljantno je branio Miletića pred Okružnim sudom u Budimpešti (1876), kada je bio optužen zbog veleizdaje. Bio je član Srpskog učenog društva od 1869. i član Srpske kraljevske akademije od 1892. Pisao je pripovetke, memoare, putopise... Nikola Bešević (1892 - 1970) slikar, profesor na beogradskoj Umetničkoj školi, jedan od značajnih srpskih predstavnika impresionizma. Učestvovao je u Prvom svetskom ratu kao dobrovoljac, prešao albansku golgotu i jedva preživeo tifus. Bio je ratni slikar. Studirao je Likovnu akademiju u Rimu, gde je bio primljen u Internacionalno udruženje umetnika.

Osim u Italiji svoj slikarski izraz usavršavao je na studijskim putovanjima u Parizu i Nemačkoj. U Beograd se vraća 1924. godine i započinje pedagoški rad u Umetničkoj školi, čiji je nekada bio đak. Bavio se i karikaturom i uradio je poslednji Disov karikaturni prikaz pred njegov tragičan kraj. Imao je brojne samostalne izložbe a njegova dela baštini i Narodni muzej.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd