Skip to main content
Klimt Poljubac

Iza Klimtove slike "Poljubac" krije se jedna predivna ljubavna priča

Foto: Profimedia
Poljubac ovekovečen na platnu.

Slike Gustava Klimta poznate su u celom svetu, a u današnje vreme postižu izrazito visoku cenu i često se mogu  videti u vidu reprodukcija na brojnim predmetima za svakodnevnu upotrebu.

Bila je to PRAVA LJUBAV! Ubeđivali su je da je mogla bolje da se uda: A ovako je pričala o NJEMU...

 Ove godine obeležava se  stogodišnjica smrti Gustava Klimta, a njegovo poznato delo "Poljubac" menja stalnu lokaciju. Ono će biti centralno delo nove izložbe u bečkom muzeju Belvedere, koja se otvara 1.mart 2018.

Slika"Poljubac" je nastala na samom početku 20. veka  i pripada njegovoj zlatnoj fazi, a interesantna je činjenica da na ovoj slici nije prikazano samo nago žensko telo, već je žena prikazana u naručju snažnog muškarca.

Gustav Klimt Poljubac
Gustav Klimt Poljubac
Foto: Profimedia

Iza ovog najpoznatijeg secesionističkog umetničkog dela Gustava Klimta „Poljubac“ krije se priča o ljubavi slikara i njegove muze, mlade modne dizajnerke Emili Fluge. Dve figure priljubljene jedna uz drugu u nežnom zagrljaju, prikrivene cvećem na zlatnoj podlozi, ostale su ovekovečene na slikarskom platnu. 

Veza umetničkog para u to vreme bila je prilično neobična i van tadašnjih okvira zato što su bili  nezavisni i odlučili su se za vezu bez dece, živeći ispunjenim boemskim životom. Ona, uspešna poslovna žena i dizajnerka, iako je ostala nepriznata u istoriji mode, ostavila je duboki trag u srcu Gustava Klimta. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
10 Beograd