fbpx
Skip to main content
Pikaso

NAJSKUPLJI JUGOSLOVENSKI FILM: Plakat za "Bitku na Neretvi" radio je čuveni PIKASO, a ovo je tražio zauzvrat!

Foto: Profimedia
Jedan je Pablo Pikaso.

"Bitka na Neretvi" spada u korpus najambicioznijih filmova bivše Jugoslavije. Najveće svetske zvezde onog vremena Jul Briner, Franko Nero i veliki Orson Vels pridružili su se glumačkim legendama regiona, a plakat za njega je nacrtao niko drugi do čuveni Pablo Pikaso.  

Srbija i Iran dižu saradnju u oblasti kulture na viši nivo

Naime, na Bulajićevo veliko iznenađenje, Pikaso je ogledavši film potvrdio da će napraviti plakat, ali da će uzeti deo iz svoje slike "Sabinjanke" i tražio je da boja plakata bude crvena, pa se ekipa filma našla u panici jer je morala sada da smisli kako da plati Pikasa.

SCENA zbog koje se SVIMA koji su gledali NEMANJIĆE steglo SRCE!

Na sreću, Pikaso je rekao da ne želi honorar, ali je zauzvrat tražio sanduk najboljeg jugoslovenskog vina u kojem je bilo 12 flaša.

Film Bitka na Neretvi smatra se za najbolji i najskuplji film koji je snimljen u Jugoslaviji. Film je postigao veliki međunarodni uspeh, osvojio brojne nagrade, a bio je nominovan i za Oskara.

47. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu

U juna 2010. godine, na 32. međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, u konkurenciji 120 filmova svetske kinematografije, uvršten je u deset najvažnijih filmova o Drugom svetskom ratu.

Pogledajte video ispod:

Smatra se najboljim i najskupljim filmom snimljenim u socijalističkoj Jugoslaviji. Na premijeri filma održanoj 29. novembra 1969. na otvaranju sarajevskog kulturno-sportskog centra Skenderija.

Zakon zabranjuje da OVO RADITE svojoj deci, a skoro SVAKI RODITELJ to čini

Pored Tita i filmske ekipe prisustvovali su i Sofija Loren i Omar Šarif.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
-2 Beograd