fbpx
Skip to main content
Džudi Denč

Nakon Oskara, Džudi Denč dobija i nagradu za životno delo!

Foto: Instagram Printsreen/dame_judi_dench_
Zasluženo!

Britanskoj glumici Džudi Denč, koja je široj filmskoj publici poznata po ulozi "M" u filmovima o Džejmsu Bondu, na španskom filmskom festivalu u San Sebastijanu biće uručena nagrada za životno delo.

ODUŠEVIĆETE SE! Lista NAJKULTNIJI ženskih likova na FILMU!

Denč (83), koja je 1999. osvojila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu, tumačeći kraljicu Elizabetu I u filmu "Zaljubljeni Šekspir", 25. septembra dobiće nagradu "Donostia".

To će biti njeno prvo gostovanje na filmskom festivalu u San Sebastijanu gde će se prikazati njen novi film "Red Džoan", reditelja Trevora Nana. U filmu nadahnutom stvarnim događajem, Denč glumi penzionerku koju iznenada privede MI5 pod sumnjom da je bila dugogodišnja KGB-ova špijunka.

BEOGRAD DOMAĆIN! Forum slovenskih kultura se PONOVO održava u našoj prestonici!

Veteranka na pozorišnim daskama i cenjena filmska glumica, Denč je filmski debi imala 1964, a tokom plodne karijere sarađivala je s rediteljima poput Keneta Brane, Stivena Frirsa, Klinta Istvuda i Sema Mendesa. Premda su joj na početku glumačke karijere rekli da je odlična glumica, ali da nikad neće uspeti, ona ih je u više navrata demantovala.

DAMIR IMAMOVIĆ ZA SD: Decu su naučili da je naša tradicija samo nacionalizam i mržnja prema drugom

Uz nagradu Oskar britanska glumica dobila je ukupno deset nagrada BAFTA, sedam nagrada Lorens Olivije, dva Zlatna globusa te jednu nagradu Toni, prenosi Hina. Denč je odlikovana Ordenom Britanske imperije Viteza Reda časti, 1988. godine dobila je titulu "Dejm" Ujedinjenog Kraljevstva, a izabrana je i za članicu Britanskoga kraljevskog Društva za unapređenje umetnosti.

Godine 2012. londonski muzej Madam Tiso stavio je u svoju stalnu postavku i voštanu figuru Džudi Denč.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mist
3 Beograd