Skip to main content
Nebojša Glogovac

NIKADA PREŽALJEN: Danas bi Nebojša Glogovac napunio 50 godina, a evo kako je govorio...

Foto: Srbija Danas
Neće biti zaboravljen.

Nebojša Glogovac rođen je 30. avgusta 1969. godine u Trebinju, gde provodi najranije detinjstvo. Njegova porodica se seli kad je imao sedam godina u Vojvodinu, najpre u Opovo. Potom otac Milovan, prota, dobija službu u Crkvi uspenja Presvete Bogorodice, poznatijoj u narodu kao Crkva s dva tornja, te se porodica trajno nastanjuje u Pančevu. 

Svetski BLUES CARAVAN stiže u Beograd! (FOTO/VIDEO)

Svetski BLUES CARAVAN stiže u Beograd! (FOTO/VIDEO)

Završio je Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“, a potom Gimnaziju „Uroš Predić“ u Pančevu. Od školskih dana se isticao njegov raskošni talenat, te kao dečak pohađa šest godina glumu kod Mike Aleksića u Radio Beogradu. Kao srednjoškolac postaje član „Ateljea mladih“ pri Domu omladine u Pančevu, koji je tada vodio Milenko Zablaćanski. 

ALL INCLUSIVE PO CENI POLUPANSIONA! Peloponez, hotel 4* na plaži, a sve to za 226€ po osobi za 7 NOĆI

ALL INCLUSIVE PO CENI POLUPANSIONA! Peloponez, hotel 4* na plaži, a sve to za 226€ po osobi za 7 NOĆI

Godine 1988. upisuje Psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Zablaćanski je krivac što se 1990. godine prebacuje na glumu, jer mu je ulio hrabrost i govorio da ima, izuzev sjajnog talenta, i specifičan odnos s publikom. Studira u klasi Vlade Jevtovića, koji je te godine primio samo provincijalce. U klasi je bio sa Vojinom Ćetkovićem, kasnije mu je venčani i krsni kum, Borisom Pingovićem, Sergejom Trifunovićem, Danijelom Mihajlović, Danijelom Ugrenović, Danijelom Kuzmanović, Karolinom Cimešom i Natašom Ninković. 

Izašao je finalni trejler za DŽOKERA, princ zločina licem u lice sa Denirom! (VIDEO)

Izašao je finalni trejler za DŽOKERA, princ zločina licem u lice sa Denirom! (VIDEO)

Na drugoj godini studija ga primećuje profesor Dejan Mijač, te je karijeru započeo ulogom u predstavi „Velika pljačka“, sa Sergejom Trifunovićem. Prva TV uloga mu je bila u seriji „Bolji život“ 1987. godine, gde se pojavio u nekoliko epizoda. Prvi put je zaigrao na filmu „Raj” Petra Zeca. Veliku pažnju publike i kritike skreće filmom „Ubistvo s predumišljajem” 1995, reditelja Gorčina Stojanovića. Igrao je u više od trideset filmova različitih žanrova i mnogobrojnim TV serijama, navodi b92.

Nebojša Glogovac
Nebojša Glogovac
Foto: Srbija Danas

Od 1996. godine postaje član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, te je paralelno s filmskim ulogama ostvario preko dvadeset pozorišnih uloga u matičnom pozorištu. 

Zajedno sa kolegom Goranom Šušljikom osnovao je filmsku producentsku kuću „Eye to Eye”. Produkcija, čiji je prvenac bio film „Hadersfild”. Dobitnik je više od 50 filmskih, pozorišnih i televizijskih nagrada. 

Navijao je za Crvenu zvezdu i bio stalni gost na utakmicama. Pored toga što se bavio glumom, bio je strastveni ljubitelj jahanja, bekgemona i motorista.

- Od jurnjave za novcem da bi poplaćali kredite, mi zaboravljamo na decu, na dušu, na ljubav. Mislim da je to pogubno, jer napredak ljudske vrste ne predstavljaju kola koja idu brže i tone informacija kojima smo zatrpani. Ovaj film (Ustav Republike Hrvatske) nam pokazuje kako da se odupremo tom besmislu koje je zahvatilo čitav svet - kazao je krajem 2016. godine.

Preminuo je 9. februara 2018. godine.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd