fbpx
Skip to main content
Janko Veselinović

NISU ZNALI! Čuveni roman "Hajduk Stanko" pisac je posvetio ovom SRBINU! (FOTO)

Foto: Wikipedia
Tragična sudbina Janka Veselinovića.

Ovog meseca Mačva obeležava 155 godina od rođenja Janka Veselinovića (1862 - 1905) njenog najvećeg pisca, autora najprevođenijeg srpskog romana "Hajduk Stanko", te pozorišnog komada "Đido" i nebrojeno mnogo priča iz seoskog mačvanskog života. Rodonačelnik Janko Veselinović se, sa Milovanom Glišićem i Lazom Lazarevićem, smatra osnivačem srpske seoske pripovetke.

Pogledajte OVDE zašto je veliki glumac Pavle Vuisić odbio nagradu za životno delo.

Dani Janka Veselinovića u Bogatiću otpočeli su svečanim otvaranjem izložbe Branislava Stankovića "Janko Veselinović - pesnik ravnice".

Nikola Tesla
Foto: Profimedia

- Ova izložba predstavlja potragu za jednim drugačijim Jankom, koji je mnogo više od seoskog učitelja i rizničara mudrosti srpskih seljaka, kakvim ga obično zamišljamo. On je pre svega pripadao samom vrhu tadašnje intelektualne elite i bio izuzetno politički i društveno angažovan, zbog čega je često hapšen i stavljan u zatvor, gde se od loših uslova na kraju i razboleo i umro pre vremena. U jednom periodu Veselinović je bio deo uprave Narodnog pozorišta i u dubokoj ljubavnoj romansi sa glumicom Velom Negrinovom. Ta ljubav ostala je u sećanju Skadarske ulice, a svojevremeno bila glavna tema beogradskih boemskih krugova - kaže autor izložbe Branislav Stanković, kustos Narodnog muzeja u Šapcu.

Izložba, kako tvrdi, daje celovit i sveobuhvatan prikaz života i dela Janka Veselinovića, a posebno mesto na njoj zauzima posveta Nikoli Tesli iz prvog izdanja "Hajduk Stanka" 1892. godine.

- Malo je poznato da je Veselinović roman "Hajduk Stanko" posvetio Nikoli Tesli. Nažalost, od 1945. do 1990. na celoj teritoriji SFRJ izašlo je preko 50 izdanja ovog romana, ali ni u jednom se nije nalazila posveta Tesli - ona se među korice knjige vraća tek sredinom devedesetih godina prošlog veka - dodaje Stanković.

"Pesnik Mačve", Janko Veselinović, umro je u 43. godini u nemaštini.  

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mist
4 Beograd