fbpx
Skip to main content
grafički kolektiv

NJIHOVA SUDBINA JE JOŠ UVEK NEIZVESNA! Grafički kolektiv se SELI u galeriju "Progres"?

Foto: Youtube printscreen/RTS Sajt - Zvanični kanal
Čekaju rešenje "problema"!

Sudbina "Grafičkog kolektiva" još je neizvesna. Zbog odluke o restituciji vlasnici zgrade na Obilićevom vencu prodali su taj prostor i ova umetnička galerija mora do 15. jula da se iseli. Koja će biti nova adresa sa sigurnošću niko ne zna.

SELEKTOR RUSIJE ISKREN: Objasnio kako se oseća, šta mu je rekao Putin, ali i zašto jedan Grk treba da se stidi

grafički kolektiv
grafički kolektiv
Foto: Youtube printscreen/RTS Sajt - Zvanični kanal

Otvorena izložba o muzi Salvadora Dalija: Galina uloga je mnogo veća od one koja joj se pripisuje!

Na sastanku članova Upravnog odbora sa ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem, zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem i gradskim urbanistom Milutinom Folićem, kao novo rešenje (posle prodajne galerije na Kosančićevom vencu i Beton hale) ponuđen je galerijski prostor zgrade "Progresa" u Knez Mihailovoj ulici.

Ljiljana Ćinkul, umetnički direktor "Grafičkog kolektiva", kaže da bi ovo rešenje trebalo da bude izvesnije te da je ponuda delovala "obećavajuće i dobronamerno i verujemo da je to moguće".

Jedini problem je što je zgrada "Progresa" u stečaju i dok se taj postupak ne okonča, a Grad i Republika ne postanu vlasnici svog dela, "Grafički kolektiv" ne može odmah da se useli.

- Plan B je da je da gostujemo kod kolega prijatelja po galerijama gde budemo mogli. Ostalo je da budemo u komunikaciji sa ministarstvom. Shvatili smo ovo kao jednu razumnu soluciju, ističe Ćinkul.

SJAJNE VESTI! Glumci serije Vesele sedamdesete žele da snime FILM! (VIDEO)

grafički kolektiv
grafički kolektiv
Foto: Youtube printscreen/RTS Sajt - Zvanični kanal

BBC uvrstio EXIT na listu najvećih festivala na svetu! (VIDEO)

Jedan od najistaknutijih umetnika u borbi za očuvanje Grafičkog kolektiva, karikaturista i ilustrator Dušan Petričić, kaže da je reč o jedinoj instituciji te vrste kod nas.

- Grafički kolektiv je ostavio ogroman trag u kulturnom životu Beograda po imenima koja su tu izlagala, i domaćim i stranim. To je izuzetno mesto i arhitektonski i dizjanerski sjajno odrađeno i velika je bruka i sramota da grad i država nisu smogli snage ali, pre svega, volje da se nešto ozbiljnije uradi na tom planu, ističe Petričić.

On je na tom mestu održao svoju prvu profesionalnu izložbu neposredno pre završetka studija, a izlagao je još jednom i pre desetak godina.

- To je galerija koja je za mnoge mlade umetnike bila prvo mesto izlaganja. Što se galerijskog prostora tiče, imate osećaj kao da nosite najudobnije moguće papuče, osećate se užasno lepo i toplo u tom prostoru i sve što izlažete zbog toga ima poseban značaj. I u tom smislu ovaj poslednji predlog da se preseli u Galeriju "Progres" je za mene lično katastrofa. Ta galerija je jedno hladno, nezanimljivo, neatraktvino mesto koje već bije loš glas, to je foaje jedne poslovne zgrade i u tome nema opstanka i nema života jednoj takvoj galeriji kao što je "Grafički kolektiv", tvrdi Petričić.

Pred Diznijevim obožavaocima je jedan jako lep period: Priprema se 8 obrada naših omiljenih crtaća!

Grafički kolektiv
Grafički kolektiv
Foto: Youtube printscreen/RTS Sajt - Zvanični kanal

NEVIĐENI PEH! Filmska kompanija umesto trejlera izbacila CEO film na Internet - nastao OPŠTI haos

"Grafički kolektiv" osnovala je prva generacija grafičara koji su diplomirali kod prof. Petrova, oca srpske grafike. Kada su završili Akademiju, 1949, hteli su da nastave da rade grafiku. Tada nije bilo radionica niti je svako mogao da kupi presu pa su se dogovorili da naprave zajedničku radionicu. Vremenom su shvatili da treba da uspostave komunikaciju i sa publikom i 1952. napravljena je prva majska izložba. Od tada se na Obilićevom vencu redovno izlagalo: do danas je bilo preko 1500 izložbi. Od tih izložbi je nastala i kolekcija od oko 5000 grafika, jer je po jedan otisak uziman na čuvanje za budući Kabinet grafike.

- Koncept "Grafičkog kolektiva" nije ni do danas prevaziđen. Ljudi su bili vizionari i imali su fenomenalne ideje koje još funkcionišu, napominje Ljiljana Ćinkul.

U "Grafičkom kolektivu" su izlagali Vladimir Veličković, Radomir Reljić, Stojan Ćelić, Kosta Bogdanović, Bora Iljovski, Stevan Knežević, Miodrag B. Protić.

BITEF: Crno opelo za Beli svet

NAJVEĆA MUZIČKA ZVEZDA JUGE! Obožavali su je, muškarcima je bila fatalna, a posle porodične tragedije sve se promenilo

Jedinstveno mesto

Gordana Petrović, profesor grafike na FPU i grafički umetnik, kaže da je "Grafički kolektiv" izuzetno važna institucija i za umetnike i za beogradsku kulturnu sredinu.

- Kolektiv je značajno kulturno odredište koje je za mene lično bilo mesto odrastanja i sazrevanja i životnog i kulturnog i likovnog a važno je i kao mesto susretanja budućih grafičara sa eminentnim umetnicima i njihovim radovima. To je najbolji način da se budući diplomci grafike obrazuju kroz različite poetike, tehnike i tehnologije. Ovo je jedinstveno mesto za studente da imaju šta da vide ali i da ovde naprave svoje prve korake, objašnjava Petrovićeva.

HARVI VAJNSTIN BANKROTIRAO! Novac od PRODAJE STUDIJA ide za HONORARE holivudskih ZVEZDA!

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd