fbpx
Skip to main content
Kaleidoskop kulture

Novi Sad živi Kaleidoskop kulture (FOTO)

Foto: Promo
Oko 1.000 umetnika na više od 80 lokacija!

Kulturni život Novog Sada dobio je novu dimenziju – Kaleidoskop! Uz oko 1.000 umetnika, na više od 80 lokacija Novosađani i njihovi gosti uživaju u čak 400 kulturnih programa koji se odnose na arhitekturu, književnost, izvođačku umetnost, primenjenu i vizuelnu umetnost.

Karavan – kulturna stanica u pokretu, već nedeljama oživljava kulturni život brojnih delova Novog Sada i okoline, a 8. septembra otvorena je još jedna kulturna stanica, čuvena dvorana Eđšeg. Novosađani svih generacija aktivno su učestovali u stvaranju zajedničkih programa i aktivnosti – od radionice aranžiranja cveća, preko otvorenih časova raznih plesova do uživanja u zvucima pop i jazz muzike. Dvorana Eđšeg je uz različite sadržaje i svečano otvorila svoja vrata, predvorje i kapije divnih dvorišta. Nekada mesto okupljanja mladih sportista, mesto za ples, ali i za druženje i uživanje, sada vraća duh tog vremena uz ideju o oživaljavanju tog perioda i stvaranju novih uspomena uz Kaleidoskop. Predstavnica Fondacije „Novi Sad 2021“, Milica Rašković kaže da je cilj upravo da se Eđšegu vrati stari sjaj te da se održava kontinuitet kada su u pitanju dešavanja u njemu.

Koliko puta ste je gledali? Pre 37 godina emitovana je prva epizoda serije "Mućke"!

“Dvorac za sve” je koncept ovog prostora koji želi da ponudi sadržaje svim uzrastima.

Kaleidoskop kulture
Kaleidoskop kulture
Foto: Promo

Eđšeg bi ponudio program koji bi korisnim sadržajem za decu, roditelje, mlade i stare sa klupskim pristupom, privukao porodice, ali i kreativne stvaraoce koji bi imali priliku da se tamo izraze i rade. Atmosfera prijatnog i ugodnog ambijenta zadržaće posetioce, a programi za odrasle učiniće da se oni vrate. Praksa je pokazala da prostori u kojima su građani aktivno uključeni u uređenje, kako prostora tako i programa, daju najbolje rezultate – veću i kontinuiranu posetu, veće psihološko zadovoljstvo usled osećaja zajedničkog pripadanja i osećaj kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Zato Novosađani i sada mogu da dođu u Eđšeg i predlože programe, daju ideje i aktivno se zajedno sa nama uključe u kreiranje Eđšega za sve nas”, izjavila je Rašković.

Mnogobrojni umetnici iz Španije, Ukrajine, Italije, Belgije, Kanade i Francuske, koji su se u prethodnim nedeljama predstavili Novosađanima, pozitivno su ocenili Kaleidoskop kulture.

Svetski priznata pijanistkinja iz Japana, Momo Kodama, posle svog brilijantnog nastupa u Sinagogi oduševila je Novosadsku publiku, ali je i Novi Sad na nju ostavio snažan utisak: „Imam utisak da ovaj grad vrvi od umetnosti. Čitav koncept Kaleidoskopa kulture je veoma važan za vaš grad, jer u isto vreme se vodi računa i o umetnicima i o publici. Sjajno je to što publika nije pasivna, već aktivno učestvuje u programu.“

Kaleidoskop kulture
Kaleidoskop kulture
Foto: Promo

 Aktivno je publika uzela učešće u Kaleidoskopu i na drugim mnogobrojnim događajima koji su obeležili Novi Sad prethodnih dana. Kako putem akcije „Moba“ u uređivanju sopstvenih prostora kroz projekat „Nova mesta – mikrogranting“ Fondacije „Novi Sad 2021“, tako i kroz bogate programske sadržaje. Od ambijentalne instalacije Gorana Despotovskog, PerformaNS Zorana Pavelića u sklopu festivala savremene umetnosti „Dunavski dijalozi“, do predstavljanja prestižnih evropskih umetnika savremenog plesa i klasične muzike tokom trajanja Tanz Platz-a i Piano City-ja.

U narednom periodu Novosađane očekuju mnogobrojni programi u Eđšegu kao što su strip i ilustracija, opera za decu, javni časovi različitih plesova, slikanje po kamenu, brojne radionice i izložbe, predstave kao i projekcije filmova u okviru Kvart film festa, zatim ih od 14. do 22. septembra očekuje festival savremenog cirkusa, “Cirkobalkana”, dok će u subotu, 15. septembra Kaleidoskop oživeti čuveni novosadski Korzo, uz nesvakidašnji koncert klasične muzike. 

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd