fbpx
Skip to main content
Skupština Adligata

ODRŽANA SKUPŠTINA "Adligat"! Most koji spaja našu kulturu sa dalekim kulturama!

Foto: Promo
Predstavljeni novi legati!

Danas je održana godišnja Skupština Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. To je najznačajnije godišnje okupljanje osnivača, donatora i prijatelja ovog udruženja i jedno od najznačajnijih godišnjih okupljanja srpske intelektualne i književne elite.

POČELI 41. MASUKINI DANI U VELIKOJ PLANI: Glavne zvezde Seka Sabljić, Rada Đuričin i Bane Vidaković

Na skupštini je bilo reči o ovogodišnjim uspesima Adligata, o proširenju Muzeja srpske književnosti i Muzeja knjige i putovanja, te o značajnim legatima i materijalima koje je ovo udruženje dobilo u toku ove godine. Od novih legata najvažniji su legati Petra Pajića, Petra Pajića, Nikole Kusovca, Feliksa i Zorice Pašić, Branke Veselinović, Miloja Popovića Kavaje, porodice Žigon  kao i preuzimanje arhive Vojislava Ilića Mlađeg.

Adligat je u toku ove godine, između ostalog, nabavio ili dobio za svoje fondove 20 pisama Save Šumanovića, pismo-naredbu Hajduk Veljka Petrovića, prvi poznati rukopis Kneza Mihala Obrenovića na prvoj srpskoj knjizi o policiji, logorsku prepisku Košanina...

Posebno ovom prilikom Adligat je u SANU izložio i po prvi put prikazao javnosti nedavno nabavljenu knjigu iz lične biblioteke Petra II Petrovića NJegoša, koju je NJegoš dobio na poklon od ruskog cara tokom posete Petrogradu, i o tome napisao belešku koje se mogu videti na marginama knjige.

Lista NAJPLAĆENIJIH PEVAČICA: Iznenadiće vas ko je na PRVOM mestu ove godine - sa čak 83 miliona dolara

Adligat je i društveno angažovan, pa je nedavno donirao 15.000 knjiga koje su otišle u 29 zatvora, 25 bolnica i porodilišta i 50 škola,  a pojedine škole su formirale svoje biblioteke zahvaljujući donacijama ovog udruženja koje je, inače u prethodnih pet godina u saradnji sa SANU poslalo više od pola miliona knjiga u više od 300 institucija.

Međunarodna aktivnost Adligata zaslužuje posebnu pažnju, pa se predsednik Viktor Lazić posebno osvrnuo na ovu delatnost udruženja govoreći o uspešnoj saradnji sa Indonezijom, Austrijom, Nepalom, Malezijom, Maldivima, Katarom, Kuvajtom, Alžirom, Engleskom, Finskom... Adligat je postao važan most spajanja Srbije sa kulturama sveta, a najuspešnija saradnja je ostvarena sa Indonezijom sa čijim institucijama su potpisana tri protokola o saradnji i u kojoj je Lazić bio gost potpredsednika indonežanskog parlamenta, gospodina Fadlija Zona.

LOŠIN FAN SE OBOGATIO NA NJEGOV RAČUN: Frontmen Plavog orkestra ispričao kako se to desilo, plus SKANDAL!

Muzeji Adligata postali su izuzetno posećeni, sa više od deset hiljada posetlica  u prethodnih godinu i po dana, a posebno sa posetama iz inostranstva.

Godišnje skupštine Adligata održavaju se u SANU s obzirom na to da su sedmorica članova SANU osnivači Adligata i da ovo udruženje od samog početka radi uz podršku naše najvažnije naučne institucije, a ovogodišnjoj skupštini Adligata prisustvovao je i predsednik SANU Vladimir Kostić.

Andriji Kuzmanoviću nagrada za najbolju mušku ulogu

Udruženje Adligat je primilo u status počasnih članova – osnivača Nikolu Kusovca i Miloša Jankovića, dok su povelju zahvalnosti ove godine dobili Matija Bećković, Momir Alvirović i Mirjana Bulatović.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd